Након поплава вребају глодари и инсекти

Хигијенско-епидемиолошка ситуација у РС је под контролом, али је епидемиолошка прогноза несигурна и неизвјесна због лоших санитарно-хигијенских прилика, те глодара и инсеката на поплављеним подручјима.

Република Српска 04.06.2014 | 21:01
Након поплава вребају глодари и инсекти

То је данас саопштила Милка Мрђа, портпарол Института за јавно здравство РС, уз напомену да су у хигијенско-епидемиолошким службама домова здравља на снази појачане мјере извиђања на терену, као и надзор.

Док епидемиолози врше појачан надзор, у бројним општинама, како у РС, тако и у ФБиХ, стање је након потопа и даље јако компликовано.

На примјер, на подручју општине Шековићи стање је алармантно, а један од проблема је смеће које се са градске депоније, коју је захватила поплава, расуло дуж корита ријеке Дрињаче низводно према Жељезнику.

На подручју Бијељине проблем и даље представљају такозвани водени џепови, али се стање побољшава. Мићо Мићић, градоначелник Бијељине, каже да се ситуација на подручју града нормализује.

Милорад Додик, предсједник РС, изјавио је данас да су републичке институције власти, у сарадњи са градским, адекватно третирале Бијељину и испуњавале су све захтјеве који су реално могли да буду реализовани. Највећи семберски град је посјетио Стево Мирјанић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, и рекао да ће Влада РС помоћи нову пољопривредну производњу обезбјеђивањем свега што је потребно.

Када је ријеч о Добоју, у том граду је, као и у осталим, у току чишћење.

"Доста труда већ је уложено у чишћење Добоја и околних подручја, и то се примијети. Међутим, то је посао који ће заиста трајати још дуго", поручио је Николас Хил, отправник послова Амбасаде САД у БиХ, након састанка с Обреном Петровићем, градоначелником Добоја.

Хил је рекао да је одлучио да дође у овај град и лично се увјери у стање, те да су му "утисци озбиљни".

"БиХ ће бити потребна огромна помоћ у мјесецима који долазе", навео је Хил, те додао да иако може да звучи као политички коментар, сматра "да не би било ништа природније него да ММФ у овом тренутку преузме вођство у погледу финансијске помоћи". Од Амбасаде САД у БиХ већ је стигла помоћ у Добој, чији челници очекују да ће је бити још.

"Оно што је УСАИД одмах урадио јесте да је одобрио 150.000 КМ и већ се креће са санацијом клизишта на подручју града. Такође су одобрили 60.000 КМ за плаћање волонтера који раде на уређењу града", изјавио је Петровић.

Помоћ Добоју обећао је и Ануар Касман, амбасадор Малезије у БиХ, и Мохамед Икбал, представник "МерцyМалесиа".

Жељко Ковачевић, министар индустрије, енергетике и рударства РС, изјавио је јуче у Модричи да штета у области индустрије, прерађивачке индустрије и енергетике у РС, настала у поплавама, износи између 70 и 80 милиона КМ.

Марко Павић, градоначелник Приједора, рекао је да је до сада на поплављеном подручју дезинфиковано 2.247 домаћинстава, 43 пословна објекта и 90 бунара. Он је истакао да су на терену екипе за дезинфекцију.

Када је ријеч о ФБиХ, Нермин Никшић, премијер ФБиХ, казао је да се предвиђа да ће штете бити много веће у подручјима погођеним клизиштима него у подручјима погођеним поплавама.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вребају

04.06.2014 19:16

Вребају и мине и костури

ОДГОВОРИТЕ