Nakon poplava vrebaju glodari i insekti

Higijensko-epidemiološka situacija u RS je pod kontrolom, ali je epidemiološka prognoza nesigurna i neizvjesna zbog loših sanitarno-higijenskih prilika, te glodara i insekata na poplavljenim područjima.

Republika Srpska 04.06.2014 | 21:01
Nakon poplava vrebaju glodari i insekti

To je danas saopštila Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS, uz napomenu da su u higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja na snazi pojačane mjere izviđanja na terenu, kao i nadzor.

Dok epidemiolozi vrše pojačan nadzor, u brojnim opštinama, kako u RS, tako i u FBiH, stanje je nakon potopa i dalje jako komplikovano.

Na primjer, na području opštine Šekovići stanje je alarmantno, a jedan od problema je smeće koje se sa gradske deponije, koju je zahvatila poplava, rasulo duž korita rijeke Drinjače nizvodno prema Željezniku.

Na području Bijeljine problem i dalje predstavljaju takozvani vodeni džepovi, ali se stanje poboljšava. Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, kaže da se situacija na području grada normalizuje.

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je danas da su republičke institucije vlasti, u saradnji sa gradskim, adekvatno tretirale Bijeljinu i ispunjavale su sve zahtjeve koji su realno mogli da budu realizovani. Najveći semberski grad je posjetio Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, i rekao da će Vlada RS pomoći novu poljoprivrednu proizvodnju obezbjeđivanjem svega što je potrebno.

Kada je riječ o Doboju, u tom gradu je, kao i u ostalim, u toku čišćenje.

"Dosta truda već je uloženo u čišćenje Doboja i okolnih područja, i to se primijeti. Međutim, to je posao koji će zaista trajati još dugo", poručio je Nikolas Hil, otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH, nakon sastanka s Obrenom Petrovićem, gradonačelnikom Doboja.

Hil je rekao da je odlučio da dođe u ovaj grad i lično se uvjeri u stanje, te da su mu "utisci ozbiljni".

"BiH će biti potrebna ogromna pomoć u mjesecima koji dolaze", naveo je Hil, te dodao da iako može da zvuči kao politički komentar, smatra "da ne bi bilo ništa prirodnije nego da MMF u ovom trenutku preuzme vođstvo u pogledu finansijske pomoći". Od Ambasade SAD u BiH već je stigla pomoć u Doboj, čiji čelnici očekuju da će je biti još.

"Ono što je USAID odmah uradio jeste da je odobrio 150.000 KM i već se kreće sa sanacijom klizišta na području grada. Takođe su odobrili 60.000 KM za plaćanje volontera koji rade na uređenju grada", izjavio je Petrović.

Pomoć Doboju obećao je i Anuar Kasman, ambasador Malezije u BiH, i Mohamed Ikbal, predstavnik "MercyMalesia".

Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, izjavio je juče u Modriči da šteta u oblasti industrije, prerađivačke industrije i energetike u RS, nastala u poplavama, iznosi između 70 i 80 miliona KM.

Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora, rekao je da je do sada na poplavljenom području dezinfikovano 2.247 domaćinstava, 43 poslovna objekta i 90 bunara. On je istakao da su na terenu ekipe za dezinfekciju.

Kada je riječ o FBiH, Nermin Nikšić, premijer FBiH, kazao je da se predviđa da će štete biti mnogo veće u područjima pogođenim klizištima nego u područjima pogođenim poplavama.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vrebaju

04.06.2014 19:16

Vrebaju i mine i kosturi

ODGOVORITE