22. године од злочина у Жепи

Парастосом и полагањем цвијећа на спомен обиљежје, данас је обиљежено 22. године од страдања 45 бораца Војске Републике Српске у Жепи. Ни за овај злочин нико није процесуиран нити оптужен.

Република Српска 04.06.2014 | 18:26
22. године од злочина у Жепи

Кобног 4. јуна 1992. достављајући, храну, воду и опрему припадницима ЈНА који су опслуживали репетитор Зловрх, и поред договора бивше ЈНА са муслиманским оружаним снагама, погинуло је 45 бораца Војске Републике Српске. Преживјели се присјећају тих дана и својих сабораца који су дали животе за Републику Српску.

Милојки Јокић прије 22. године у Жепи страдао је супруг, командир чете. Она сматра да држава не води рачуна о породицама погинулих бораца, прије свега њиховој дјеци.

"80 одсто те дјеце не ради. Они су сви завршили школе, неки средњу, неки факултет, неки су магистрирали, неки докторирали, али посла нема. Што је најтужније, ова држава не води рачуна ни о чему, ни о породицама, ни о инвалидима, ни о живим борцима", сматра Милојка Јокић.

За овај, као и за већину злочина над Србима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, нико није одговарао.

"Имамо многе документе, од свједока, до свих записа, али то све скупа није довољно, јер очито када су у питању Срби и процесуирање то је најчешће одлика политичке воље и то је аргумент политичке силе и снаге", каже предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина.

Већина погинулих у Жепи је из Пала, и зато су Пале и Паљани свјетла тачка у стварању Републике Српске, сматра начелник ове општине Миодраг Ковачевић.

У знак сјећања на 45 бораца који су погинули у Жепи, Скупштина општине Пале прихватила је иницијативу Борачке организације да једна од улица у Палама добије назив 4. јуни.


БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар