22. godine od zločina u Žepi

Parastosom i polaganjem cvijeća na spomen obilježje, danas je obilježeno 22. godine od stradanja 45 boraca Vojske Republike Srpske u Žepi. Ni za ovaj zločin niko nije procesuiran niti optužen.

Republika Srpska 04.06.2014 | 18:26
22. godine od zločina u Žepi

Kobnog 4. juna 1992. dostavljajući, hranu, vodu i opremu pripadnicima JNA koji su opsluživali repetitor Zlovrh, i pored dogovora bivše JNA sa muslimanskim oružanim snagama, poginulo je 45 boraca Vojske Republike Srpske. Preživjeli se prisjećaju tih dana i svojih saboraca koji su dali živote za Republiku Srpsku.

Milojki Jokić prije 22. godine u Žepi stradao je suprug, komandir čete. Ona smatra da država ne vodi računa o porodicama poginulih boraca, prije svega njihovoj djeci.

"80 odsto te djece ne radi. Oni su svi završili škole, neki srednju, neki fakultet, neki su magistrirali, neki doktorirali, ali posla nema. Što je najtužnije, ova država ne vodi računa ni o čemu, ni o porodicama, ni o invalidima, ni o živim borcima", smatra Milojka Jokić.

Za ovaj, kao i za većinu zločina nad Srbima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, niko nije odgovarao.

"Imamo mnoge dokumente, od svjedoka, do svih zapisa, ali to sve skupa nije dovoljno, jer očito kada su u pitanju Srbi i procesuiranje to je najčešće odlika političke volje i to je argument političke sile i snage", kaže predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina.

Većina poginulih u Žepi je iz Pala, i zato su Pale i Paljani svjetla tačka u stvaranju Republike Srpske, smatra načelnik ove opštine Miodrag Kovačević.

U znak sjećanja na 45 boraca koji su poginuli u Žepi, Skupština opštine Pale prihvatila je inicijativu Boračke organizacije da jedna od ulica u Palama dobije naziv 4. juni.


BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar