ПИО: Пад доприноса за 23 одсто

Фонд пензијско-инвалидског осигурања /ПИО/ Републике Српске саопштио је да је у мају у односу на април наплаћено за 16,21 милион КМ или 23 одсто номинално мање доприноса, што показује да је већ видљива штета од поплава у привреди, код правних субјеката и домаћинстава.

Република Српска 04.06.2014 | 16:58
ПИО: Пад доприноса за 23 одсто

У саопштењу се прецизира да је допринос у мају износио 55,47 милиона КМ, а у априлу 71,68 милиона КМ.

"Приходи Фонда по основу доприноса у текућем периоду зависиће од нормализације прилика након катастрофалних поплава које су половином маја задесиле Републику Српску", саопштено је из Фонда.

Пад прихода од доприноса још је изразитији на подручју филијале Фонда ПИО Добој, гдје су штете од поплава и највеће, те је и приход од доприноса за ПИО у мају овдје износио 5,89 милиона КМ. То је за 2,39 милиона КМ или 29 одсто мање у односу на април, када је приход износио 8,28 милиона КМ.

Рад добојске филијале Фонда ПИО, након 14-дневног прекида, од 2. јуна поново је успостављен и она пружа најосновније услуге.

"Већ први дани нормализације рада ове тешко оштећене филијале показали су пуно разумијевање и сарадњу осигураника и корисника. Менаџмент Фонда ПИО, имајући у виду степен оштећења простора, опреме и архива, позива подносиоце захтјева са подручја филијале Добој да до потпуне нормализације рада ове филијале у поступку рјешавања захтјева имају што бољу сарадњу, будући да је у протеклој незапамћеној поплави уништен или оштећен највећи дио документације", наведено је у саопштењу.

Због овога ће се у великом броју предмета, како се наводи, морати прибјегавати реконструкцији списа и другим доказним поступцима.

Приход по основу доприноса за ПИО за период јануар-мај 2014. године износио 288,12 милиона КМ, што је у односу на исти период 2013. године, када је приход износио 277,09 милиона КМ, више за 11 милиона КМ или око четири одсто.

Коментари / 0

Оставите коментар