PIO: Pad doprinosa za 23 odsto

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske saopštio je da je u maju u odnosu na april naplaćeno za 16,21 milion KM ili 23 odsto nominalno manje doprinosa, što pokazuje da je već vidljiva šteta od poplava u privredi, kod pravnih subjekata i domaćinstava.

Republika Srpska 04.06.2014 | 16:58
PIO: Pad doprinosa za 23 odsto

U saopštenju se precizira da je doprinos u maju iznosio 55,47 miliona KM, a u aprilu 71,68 miliona KM.

"Prihodi Fonda po osnovu doprinosa u tekućem periodu zavisiće od normalizacije prilika nakon katastrofalnih poplava koje su polovinom maja zadesile Republiku Srpsku", saopšteno je iz Fonda.

Pad prihoda od doprinosa još je izrazitiji na području filijale Fonda PIO Doboj, gdje su štete od poplava i najveće, te je i prihod od doprinosa za PIO u maju ovdje iznosio 5,89 miliona KM. To je za 2,39 miliona KM ili 29 odsto manje u odnosu na april, kada je prihod iznosio 8,28 miliona KM.

Rad dobojske filijale Fonda PIO, nakon 14-dnevnog prekida, od 2. juna ponovo je uspostavljen i ona pruža najosnovnije usluge.

"Već prvi dani normalizacije rada ove teško oštećene filijale pokazali su puno razumijevanje i saradnju osiguranika i korisnika. Menadžment Fonda PIO, imajući u vidu stepen oštećenja prostora, opreme i arhiva, poziva podnosioce zahtjeva sa područja filijale Doboj da do potpune normalizacije rada ove filijale u postupku rješavanja zahtjeva imaju što bolju saradnju, budući da je u protekloj nezapamćenoj poplavi uništen ili oštećen najveći dio dokumentacije", navedeno je u saopštenju.

Zbog ovoga će se u velikom broju predmeta, kako se navodi, morati pribjegavati rekonstrukciji spisa i drugim dokaznim postupcima.

Prihod po osnovu doprinosa za PIO za period januar-maj 2014. godine iznosio 288,12 miliona KM, što je u odnosu na isti period 2013. godine, kada je prihod iznosio 277,09 miliona KM, više za 11 miliona KM ili oko četiri odsto.

Komentari / 0

Ostavite komentar