РГ: Најпријатније изненађење - Ернестс Гулбис

Ернестс Гулбис говорио је након пласмана у полуфинале Ролан Гароса о свом сазревању, али и о наредном ривалу Новаку Ђоковићу.

Тенис 04.06.2014 | 13:32
РГ: Најпријатније изненађење - Ернестс Гулбис

Летонски тенисер био је убедљив против Томаша Бердиха у четвртфиналу Ролан Гароса (3-0) и изборио је прво Грен слем полуфинале у каријери.

Гулбис се подсетио и својих тениских почетака када је заједно са Ђоковићем тренирао у академији Николе Пилића. Летонац је истакао да је Ђоковић и са 15 година био прави професионалац.

Напокон си почео да показујеш свој потенцијал. Због чега ти је толико требало?

„Много пута сам одговорио на то питање. Мислим да сам се хранио погрешно. Сви су говорили о тој безглутенској дијети.Ја волим да једем много кечапа, моја исхрана је била пуна глутена. Много нездравих ствари и ту сам пронашао баланс у последњих неколико година (смех)“.

Шта очекујеш у наредном мечу?

„Што се мене тиче, очекујем исту игру као и до сада. Што се тиче његове игре, очекујем стабилан, стабилан тенис. Без грешака, без лаких поена. Једноставно, морам да будем од првог до последњег поена на 100% без изговора.“

Да ли сада покушаваш да надокнадиш пропуштено?

„Што се тиче новца или? Што се новца тиче дефинитивно. Морам да зарадим.“

Па зар ти немаш богатог оца?

„Имам“.

Па не треба ти новац?

„Треба ми новац да бих се осамосталио.“

Да ли је онда у питању его. Желиш да докажеш некоме нешто?

„Ја сам током протеклих неколико година схватио шта ме чини срећним. За мене је срећа када добро радим свој посао. Тада заиста могу да живим мој живот максимално. То је за моју срећу изузетно важно, да будем успешан на тениском терену. Заборавите новац. Заборавите славу. Што се мене тиче, све радим да бих имао унутрашњи мир.“

Ако Монфис не освоји турнир бићеш у Топ10 први пут у каријери, да ли си срећан због тога?

„Бићу срећан ако Гаел освоји. Свиђа ми се тај момак. Волим када игра добро. Требају нам такви момци.“

Последњи пут када си играо против Новака, пре три године, изгубио си убедљиво. У међувремену си се променио као играч, да ли мислиш да је то твоја предност?

„Што се мене тиче, резултат је 0:0 у међусобним дуелима. Ја никада нисам играо као што сада играм. Никада се овако нисам осећао. Не размишљам уопште о ономе што се дешавало у прошлости. Једном сам га победио, али и то је био ружан меч. Он је у том периоду мењао рекет и играо је лоше.“

Тренирао си са Ђоковићем када сте били мали, ко је тада добијао?

„Па и нисмо проводили толико времена заједно. Ја сам дошао у академију Никија Пилића и он је већ био ту. Ја сам остао, а он је одлазио и долазио. Током тих пет година провели смо можда месец дана тренирајући заједно. Можда и мање. Одиграли смо неколико сетова. Нисам могао да га добијем. Али могао сам на тепиху, имали смо неки брзи тепих у дворани и тамо сам га победио. Ово сам већ рекао. Он је био изузетан професионалац већ тада. Сећам се да смо имали заједничког пријатеља. То је био неки Хрват који је био већ у том добу женскарош. Стално се сређивао, стављао парфем, наочаре за сунце, стално је био са девојкама. И видео сам Новака који се истезао. Новак ми је рекао: ’Да, можеш да имаш било коју. Можеш да имаш било коју девојку на свету. Али ако желиш да будеш заиста успешан мораш све да радиш у своје време. Нешто тако ми је рекао. Још увек се тога сећам. То је клинац који има 15 година. Никада то нећу заборавити“, рекао је Гулбис.

Коментари / 0

Оставите коментар