RG: Najprijatnije iznenađenje - Ernests Gulbis

Ernests Gulbis govorio je nakon plasmana u polufinale Rolan Garosa o svom sazrevanju, ali i o narednom rivalu Novaku Đokoviću.

Tenis 04.06.2014 | 13:32
RG: Najprijatnije iznenađenje - Ernests Gulbis

Letonski teniser bio je ubedljiv protiv Tomaša Berdiha u četvrtfinalu Rolan Garosa (3-0) i izborio je prvo Gren slem polufinale u karijeri.

Gulbis se podsetio i svojih teniskih početaka kada je zajedno sa Đokovićem trenirao u akademiji Nikole Pilića. Letonac je istakao da je Đoković i sa 15 godina bio pravi profesionalac.

Napokon si počeo da pokazuješ svoj potencijal. Zbog čega ti je toliko trebalo?

„Mnogo puta sam odgovorio na to pitanje. Mislim da sam se hranio pogrešno. Svi su govorili o toj bezglutenskoj dijeti.Ja volim da jedem mnogo kečapa, moja ishrana je bila puna glutena. Mnogo nezdravih stvari i tu sam pronašao balans u poslednjih nekoliko godina (smeh)“.

Šta očekuješ u narednom meču?

„Što se mene tiče, očekujem istu igru kao i do sada. Što se tiče njegove igre, očekujem stabilan, stabilan tenis. Bez grešaka, bez lakih poena. Jednostavno, moram da budem od prvog do poslednjeg poena na 100% bez izgovora.“

Da li sada pokušavaš da nadoknadiš propušteno?

„Što se tiče novca ili? Što se novca tiče definitivno. Moram da zaradim.“

Pa zar ti nemaš bogatog oca?

„Imam“.

Pa ne treba ti novac?

„Treba mi novac da bih se osamostalio.“

Da li je onda u pitanju ego. Želiš da dokažeš nekome nešto?

„Ja sam tokom proteklih nekoliko godina shvatio šta me čini srećnim. Za mene je sreća kada dobro radim svoj posao. Tada zaista mogu da živim moj život maksimalno. To je za moju sreću izuzetno važno, da budem uspešan na teniskom terenu. Zaboravite novac. Zaboravite slavu. Što se mene tiče, sve radim da bih imao unutrašnji mir.“

Ako Monfis ne osvoji turnir bićeš u Top10 prvi put u karijeri, da li si srećan zbog toga?

„Biću srećan ako Gael osvoji. Sviđa mi se taj momak. Volim kada igra dobro. Trebaju nam takvi momci.“

Poslednji put kada si igrao protiv Novaka, pre tri godine, izgubio si ubedljivo. U međuvremenu si se promenio kao igrač, da li misliš da je to tvoja prednost?

„Što se mene tiče, rezultat je 0:0 u međusobnim duelima. Ja nikada nisam igrao kao što sada igram. Nikada se ovako nisam osećao. Ne razmišljam uopšte o onome što se dešavalo u prošlosti. Jednom sam ga pobedio, ali i to je bio ružan meč. On je u tom periodu menjao reket i igrao je loše.“

Trenirao si sa Đokovićem kada ste bili mali, ko je tada dobijao?

„Pa i nismo provodili toliko vremena zajedno. Ja sam došao u akademiju Nikija Pilića i on je već bio tu. Ja sam ostao, a on je odlazio i dolazio. Tokom tih pet godina proveli smo možda mesec dana trenirajući zajedno. Možda i manje. Odigrali smo nekoliko setova. Nisam mogao da ga dobijem. Ali mogao sam na tepihu, imali smo neki brzi tepih u dvorani i tamo sam ga pobedio. Ovo sam već rekao. On je bio izuzetan profesionalac već tada. Sećam se da smo imali zajedničkog prijatelja. To je bio neki Hrvat koji je bio već u tom dobu ženskaroš. Stalno se sređivao, stavljao parfem, naočare za sunce, stalno je bio sa devojkama. I video sam Novaka koji se istezao. Novak mi je rekao: ’Da, možeš da imaš bilo koju. Možeš da imaš bilo koju devojku na svetu. Ali ako želiš da budeš zaista uspešan moraš sve da radiš u svoje vreme. Nešto tako mi je rekao. Još uvek se toga sećam. To je klinac koji ima 15 godina. Nikada to neću zaboraviti“, rekao je Gulbis.

Komentari / 0

Ostavite komentar