Хрватска потрошила 3,7 милиона евра на тужбе

Трошкови 15-годишњег вођења тужбе Хрватске против Србије пред Међународним судом правде у Хагу износе укупно нешто више од 3,7 милиона евра, саопштило је хрватско Министарство правосуђа.

Република Српска 04.06.2014 | 13:01
Хрватска потрошила 3,7 милиона евра на тужбе


Хрватска је тужила Србију због повреде одредби Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида, а Србија је узвратила контратужбом за геноцид над Србима на подручју Хрватске од 1991. до 1995. године.

У раздобљу од 1999. до 2014. године настајали су трошкови везани за ангажман адвоката, интелектуалне услуге и друге материјалне трошкове, саопштено је из министарства.

Од укупно наведеног износа, највећи дио средстава утрошен је на ангажман страних адвоката за заступање пред Међународним судом правде у Хагу, око 3,1 милиона евра.

На интелектуалне услуге, које укључују трошкове превода, чланова тима,заступника, стручњака, анализа, прикупљања и обраде података, утрошено је око 350.000 евра.

Материјални трошкови, као што су смјештај тима и свједока, дневнице, авио-карте, штампање поднесака и слично, износили су око 220.000 евра, наводи агенција Хина.

Хрватска је 1999. године поднијела Међународном суду правде захтјев за покретање тужбе због повреде одредби Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида против тадашње Савезне Републике Југославије.

Од 1999. године Тужба је прошла кроз бројне фазе поступка. Осим доставе писмених поднесака, одржане су и две усмене расправе у Хагу - о надлежности Суда 2008. године и расправа о самом спору ове године.

Након 15 година трајања поступка, преостаје само објава пресуде Међународног суда, наводи агенција.

Коментари / 0

Оставите коментар