Очекују нас обилне падавине и љетне суше

Температура се повећава на Балкану, као и у другим дијеловима Европе, као резултат климатских промјена и у будућности се очекује још обилних падавина, кише, снијега и града, уз повећање ризика љетне суше, каже портпарол Свјетске метеоролошке организације Клер Налис.

Босна и Херцеговина 04.06.2014 | 10:15
Очекују нас обилне падавине и љетне суше

Она је рекла и да постоји вјероватноћа да ће се фреквентност и јачина љетних топлотних таласа појачати широм Европе, као и да ће обилне падавине постати фреквентније, нарочито током зиме.

Налисова је навела за "Глас Српске" да је узрок недавних поплава које су задесиле БиХ и Србију пролонгирана обилна киша која је трајала од средине априла.

Она је додала да је земља већ била натопљена и да није могла апсорбовати велике количине падавина које су пале 14. и 15. маја.

"Киша, мјерена у количини више од три мјесеца, пала је у периоду од само неколико дана, што је довело до поплава и бројних клизишта. Ово се десило због ниског притиска изнад подручја које је било заглављено у такозваном блокирајућем облику, што значи да се облаци нису могли помјерити и донијети кишу другим подручјима", рекла је Налисова.

Она је додала да су метеоролошке службе у региону урадиле добар посао шаљући упозорења према властима и званичницима.

Коментари / 0

Оставите коментар