Порошенко вјерује да ће вратити Крим

Нови председник Украјине Петро Порошенко каже да види да цео свет стоји уз Украјину и њену борбу за слободу и демократију и да ће Крим поново бити украјински.

Свијет 04.06.2014 | 08:22
Порошенко вјерује да ће вратити Крим

"Убеђен сам да ћемо бити у стању да покажемо да ће се у Украјини развијати демократија, да ће Украјина поћи траговима Европе. Убеђен сам да ће Крим стећи слободу, да ће бити поново украјински, а Украјина заједно са Кримом", казао је Порошенко на свечаном уручењу Награде солидарности лидеру кримских Татара Мустафи Џемилеву.

Порошенка је председник Пољске Броњислав Коморовски позвао у Варшаву на прославу 25 година првих слободних избора у Пољској и на сусрет са председником САД Бараком Обамом, иако још није обављена његова званична инаугурачија.

Будући председник Украјине истакао је да су Украјинци платили огромну цену за своју чежњу да се прикључе Европи.

"Данас сваког дана морамо да плаћамо огромну цену. Сваког дана цивили као и украјински војници гину од руке агресора", рекао је Порошенко.

Он је додао да је "агресор осуђен на изолацију" и да види да је цела Европа уједињена у подршци Украјини и слободи и демократији.

"Видимо да цео свет стоји из нас", додао је Порошенко, кога сутра очекује сусрет са америчким председником Бараком Обамом.

Украјина је поднела две тужбе против Русије Европском суду за људска права у Стразбуру због припајања Крима, изјавио је украјински премијер Арсениј Јацењук.

Министри одбране земаља чланица НАТО сагласили су се данас да у знак одговора на украјинску кризу појачају одбрамбене капацитете на источним границама.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

модран.цом

04.06.2014 09:10

Превише нереално за једног државника. Крим не може бити у саставу Украјине без свјетског рата који би у коначници имао резултат да Русија више не постоји или је цијела под окупацијом НАТО земаља. Што се тиче жртвовања за улазак ЕУ е тек од тога веће глупости нисам чуо.Стотине жртава за неизвјесност,хм?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕНОВИЋ

04.06.2014 09:34

Иза њега стоје само његови саплеменици који су на власти широм ЕУрупе. Ваљцман(лажно презиме Порошенко) заиста има подршку Ашкеназа из чијег је и сам полемена. Страшни суд се надвио над тзв Украјином захваљујући потпуном незнању кога бирају. Од свих кандидата , ни један није био Словен.Ово је рат Ашкеназа -Хазара против русије , букнуо у пуном обиму након 1000 година. 1917 г. не рачунам.

ОДГОВОРИТЕ