Porošenko vjeruje da će vratiti Krim

Novi predsednik Ukrajine Petro Porošenko kaže da vidi da ceo svet stoji uz Ukrajinu i njenu borbu za slobodu i demokratiju i da će Krim ponovo biti ukrajinski.

Svijet 04.06.2014 | 08:22
Porošenko vjeruje da će vratiti Krim

"Ubeđen sam da ćemo biti u stanju da pokažemo da će se u Ukrajini razvijati demokratija, da će Ukrajina poći tragovima Evrope. Ubeđen sam da će Krim steći slobodu, da će biti ponovo ukrajinski, a Ukrajina zajedno sa Krimom", kazao je Porošenko na svečanom uručenju Nagrade solidarnosti lideru krimskih Tatara Mustafi Džemilevu.

Porošenka je predsednik Poljske Bronjislav Komorovski pozvao u Varšavu na proslavu 25 godina prvih slobodnih izbora u Poljskoj i na susret sa predsednikom SAD Barakom Obamom, iako još nije obavljena njegova zvanična inauguračija.

Budući predsednik Ukrajine istakao je da su Ukrajinci platili ogromnu cenu za svoju čežnju da se priključe Evropi.

"Danas svakog dana moramo da plaćamo ogromnu cenu. Svakog dana civili kao i ukrajinski vojnici ginu od ruke agresora", rekao je Porošenko.

On je dodao da je "agresor osuđen na izolaciju" i da vidi da je cela Evropa ujedinjena u podršci Ukrajini i slobodi i demokratiji.

"Vidimo da ceo svet stoji iz nas", dodao je Porošenko, koga sutra očekuje susret sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Ukrajina je podnela dve tužbe protiv Rusije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog pripajanja Krima, izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Ministri odbrane zemalja članica NATO saglasili su se danas da u znak odgovora na ukrajinsku krizu pojačaju odbrambene kapacitete na istočnim granicama.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

modran.com

04.06.2014 11:10

Превише нереално за једног државника. Крим не може бити у саставу Украјине без свјетског рата који би у коначници имао резултат да Русија више не постоји или је цијела под окупацијом НАТО земаља. Што се тиче жртвовања за улазак ЕУ е тек од тога веће глупости нисам чуо.Стотине жртава за неизвјесност,хм?!

ODGOVORITE
Name

СЕНОВИЋ

04.06.2014 11:34

Иза њега стоје само његови саплеменици који су на власти широм ЕУрупе. Ваљцман(лажно презиме Порошенко) заиста има подршку Ашкеназа из чијег је и сам полемена. Страшни суд се надвио над тзв Украјином захваљујући потпуном незнању кога бирају. Од свих кандидата , ни један није био Словен.Ово је рат Ашкеназа -Хазара против русије , букнуо у пуном обиму након 1000 година. 1917 г. не рачунам.

ODGOVORITE