Прва кућа на Мјесецу!

Шведски уметник Михаел Генберг помера границе уметности и то изван Земље. Он прикупља 15 милиона долара како би саградио прву кућу, ни мање ни више него на Месецу.

Занимљивости 04.06.2014 | 06:19
Прва кућа на Мјесецу!

Михаел Генберг из Шведске прикупља 15 милиона долара како би саградио прву кућу на Месецу. Ипак, у овој кући, нажалост, неће моћи да се живи већ ће она представљати само уметнички пројекат, први овакве врсте, пише Гардијан.

У свемиру нико не може да критикује ваша уметничка дела, нико не може да их дира, чак ни да их разгледа, осим повремених посета астронаута, путем телескопа или можда ванземаљаца. Ипак, њен креатор се нада да ће ова кућа представљати симбол „додирљивости свемира“.

Демјан Хирст је 2002. године послао слику у свемир, тачније на Марс, али је „Бигл 2“ који је носио уметничко дело изгубио контакт са Земљом пре него што је уопште слетео на Црвену планету.

Сада, Генберг покушава да до октобра 2015. године сакупи 15 милиона долара, како би први пут на Месец послао уметничку скулптуру.

Прва кућа на Месецу би требало да изгледа попут типичне шведске колибе са црвеном фасадом и белим ивицама.

Цео пројекат се ради у сарадњи са америчком свемирском компанијом "Астроботиц", а Генберг је покренуо независну кампању на интернету како би прикупио новац.

Тренутно је сакупио око 2,6 милиона долара од потребних 15 милиона за шта му је остало још 185 дана, будући да планира да пројекат покрене у октобру наредне године.

Минијатурна кућа, која је висока 2,5, а широка три метра, сасвим је довољна да угости једног одраслог човека. Биће направљена од специјалних материјала, такозваних „свемирских тканина“, превучених преко структуре угљеника.

Кућа ће бити прикачена за свемирску летелицу и достављена на Месец где ће се сама изградити тако што ће се напунити гасом, што је процес који траје мање од 15 минута.

Коментари / 0

Оставите коментар