Ал Каида три године у заточеништву држи Србина

Снимак заточеног држављанина Француске и Србије, Сержа Лазаревића, приказан је на једној ТВ станици у Дубаију, а француски званичници кажу да проучавају снимак.

Свијет 03.06.2014 | 21:07
Ал Каида три године у заточеништву држи Србина

Серж Лазаревић, кога је у Малију 2011. киднаповала Ал Каида, на снимку каже да говори 13. маја и апелује на француског председника Франсоа Оланда да помогне у његовом ослобађању, јавља ББЦ.

Педесетогодишњи Лазаревић отет је заједно са другим држављанином Француске Филипом Вердоном, који је убијен у Малију прошле године.

"Користим ову прилику данас 13. маја 2014. да позовем Франсоа Оланда, председника Француске, да учини све да уговори моје ослобађање", рекао је Лазаревић на снимку, говорећи на француском језику.

Серж Лазаревић, који има двојно држављанство Француске и Србије, на снимку носи црни турбан, а иза њега су двојица наоружаних маскираних мушкараца, наводи британски јавни сервис.

Двојицу француских држављана отели су припадници Ал Каиде за исламски Магреб (АКИМ) у Хомбори у централном Малију 23. новембра 2011. године.

Тело Филипа Вердона пронађено је на северу Малија у јулу прошле године, а француски тужиоци потврдили су да је био упуцан у главу.

АКИМ, који често отима грађане земаља Запада, потврдио је да је убио Вердона у знак одмазде за интервенцију Француске у Малију.

Француска је послала трупе у Мали у јануару 2013. године, пошто су борци повезани са Ал Каидом претили да ће "прегазити" главни град Бамако.

Верује се да је Лазаревић последњи држављанин Француске у заробљеништву, пошто је у априлу убијен Гилберто Родригез, отет у Малију 2012. године.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Који к....

03.06.2014 19:32

...је тражио у Малију? Шпија! Јбг.Сад нек' те Оланд вади оданде...

ОДГОВОРИТЕ