Al Kaida tri godine u zatočeništvu drži Srbina

Snimak zatočenog državljanina Francuske i Srbije, Serža Lazarevića, prikazan je na jednoj TV stanici u Dubaiju, a francuski zvaničnici kažu da proučavaju snimak.

Svijet 03.06.2014 | 21:07
Al Kaida tri godine u zatočeništvu drži Srbina

Serž Lazarević, koga je u Maliju 2011. kidnapovala Al Kaida, na snimku kaže da govori 13. maja i apeluje na francuskog predsednika Fransoa Olanda da pomogne u njegovom oslobađanju, javlja BBC.

Pedesetogodišnji Lazarević otet je zajedno sa drugim državljaninom Francuske Filipom Verdonom, koji je ubijen u Maliju prošle godine.

"Koristim ovu priliku danas 13. maja 2014. da pozovem Fransoa Olanda, predsednika Francuske, da učini sve da ugovori moje oslobađanje", rekao je Lazarević na snimku, govoreći na francuskom jeziku.

Serž Lazarević, koji ima dvojno državljanstvo Francuske i Srbije, na snimku nosi crni turban, a iza njega su dvojica naoružanih maskiranih muškaraca, navodi britanski javni servis.

Dvojicu francuskih državljana oteli su pripadnici Al Kaide za islamski Magreb (AKIM) u Hombori u centralnom Maliju 23. novembra 2011. godine.

Telo Filipa Verdona pronađeno je na severu Malija u julu prošle godine, a francuski tužioci potvrdili su da je bio upucan u glavu.

AKIM, koji često otima građane zemalja Zapada, potvrdio je da je ubio Verdona u znak odmazde za intervenciju Francuske u Maliju.

Francuska je poslala trupe u Mali u januaru 2013. godine, pošto su borci povezani sa Al Kaidom pretili da će "pregaziti" glavni grad Bamako.

Veruje se da je Lazarević poslednji državljanin Francuske u zarobljeništvu, pošto je u aprilu ubijen Gilberto Rodrigez, otet u Maliju 2012. godine.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Koji k....

03.06.2014 19:32

...je tražio u Maliju? Špija! Jbg.Sad nek' te Oland vadi odande...

ODGOVORITE