Препознајте опасне младеже

С топлијим данима, када смо изложенији сунцу, промене на кожи могу бити знак меланома, најтежег облика рака коже…

Здравље 03.06.2014 | 09:49
Препознајте опасне младеже

Младежи, који сами по себи нису опасни, понекад могу бити знак упозорења на озбиљну болест. У односу на остале облике рака, меланом или рак коже много је лакше уочити, а ако је рано откривен, у великом броју случајева буде излечен.

Ризику од меланома, који је најопаснији облик рака коже, изложени смо сви, али неки више од других: особе бледог тена и склоне опекотинама од сунца, особе које су задобиле опекотине од сунца у детињству, они који много времена проводе на сунцу (нпр. због посла или хобија) или су изложени интензивном сунчевом зрачењу у кратком периоду (током годишњег одмора), особе које користе соларијуме, они који имају више од 50 младежа или у породици имају некога ко је имао рак коже, сви старији од 50 година..

У факторе ризика спадају генетско наслеђе и године живота, јер се временом акумилирају негативни ефекти зрачења и утицаја средине, али и ризичног понашања, какво је боравак у соларијуму. Кожа памти од 50 до 80 одсто укупног оштећења коже од сунца, апсорбује се до 18 године живота и зато је веома значајна заштита деце и адолесцената од сунца. Иако није прецизно утврђено време излагања сунцу које није штетно, верује се да је од пет до тридесет минута дневно довољно да се синтетише потребна количина витамина Д3, а да свако дуже излагање сунчевима зрацима повећава ризик од рака коже.

Опасност за тинејџере посебно представља употреба соларијума, који емитују само УВА зраке, а не могу довести до адекватне синтезе витамина Д. Сунчањем у соларијуму ризик од меланома повећава се за 75 одсто.

Најбоља заштита је избегавање директног дејства сунца у периоду када је оно најнтензивније. Покушајте, док сте напољу, да ходате што више по хладовини и обуците адекватну одећу, која је најбоља заштита од сунца. Дугачки рукави, дуге ногавице, шешири са широким ободом и тамне наочаре заштитиће већи део вашег тела, а остали мањи део заштитите кремом.

Коментари / 0

Оставите коментар