Радојичић: Размјере поплава у домену ратне штете

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да су размјере поплава, по броју уништених објеката, у домену ратне штете, те да ће требати године да се Српска опорави.

Република Српска 03.06.2014 | 16:08
Радојичић: Размјере поплава у домену ратне штете

Радојичић је навео да је поплавама погођено више од 20 општина, да на том подручју живи око 85 одсто становништва, те додао да су посљедице страшне и да се у неким општинама још не може радити на процјени штете.

"Очекујемо 18. јуна да се уради међународна процјена, јер су заједно ЕУ, УН и Свјетска банка кренули да раде међународну стандардизовану процјену. Процјене говоре да идемо до 15 одсто БДП, али то је цифра са великом задршком. Несумњиво је да нас ово враћа неколико година уназад", рекао је Радојичић за "Независне новине".

Он је навео да ће парламент Српске расправљати о мјерама које треба предузети и да Влада Републике Српске припрема сет мјера које обухвата низ закона, па и низ одлука које се везују за законе.

"Радимо на закону о фонду солидарности који би био ванбуџетски фонд, као главни финансијски инструмент за санацију штете, било према домаћинствима, било према инфраструктури и другим субјектима. Ради се на закону о солидарном доприносу који би требало да се уведе на нето плате на одређени период и да обезбиједи значајни дио новца за фонд солидарности. Такође, у приједлогу је једнократна новчана помоћ за домаћинства. Они који су директно погођени кад су у питању објекти становања остварили би право на једнократну помоћ у циљу санације објекта", нагласио је Радојичић.

Радојичић је рекао да се ради и на сету олакшица, како за привредне субјекте, тако и за домаћинства, те додао да се разговара и са банкама о рефинансирању и репрограму постојећих обавеза и остварењу нових кредитних линија.

Он је нагласио да очекивања међународне помоћи у санирању посљедица треба свести на реалну мјеру, те да је врло мало намијењено у форми донација и да ће се углавном радити о повољним кредитним средствима за изградњу насипа, обнову путева или друге јавне радове.

Радојичић је истакао да се политичари нису успјели издићи изнад ситуације и склонити анимозитет у страну, те да су ову трагедију покушали искористити за такмичење за предстојеће изборе. Он је додао да је поплава била прилика да се неке ствари раде заједно, али да за то није било никакве шансе и да је превише било препуцавања, оптужби и пребацивања.

Он је негирао коментаре да је Република Српска одбијала помоћ Оружаних снага БиХ, додајући да је било разних "глупости у разним медијима, трачева и дезинформација". "Оружане снаге биле су ангажоване свуда и гдје год сам био видио сам њихов ангажман. Сад се води расправа на који начин ће се расподјељивати помоћ која долази на ниво БиХ и треба постићи договор о начину расподјеле разних врста помоћи у санацији штете", рекао је предсједник парламента Српске.

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Љиљана

03.06.2014 06:27

Сет закона, планова, кредита, расподјела, подјела?? Радите несто, пустите прице, казе да нас ово враца уназад, питам се да ли цемо икад кренути напријед или је то утопија? Народ је доведен до дна и прије поплава и тек сада це бити теско, ста са ових 85 посто становниства??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ина

03.06.2014 06:33

Па ту је то негдје али никакво цудо какав је народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

03.06.2014 07:48

Ко је требао да спријечи или ублажи посљедице полава? Само се чешеш а шуга те све више хвата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

српско сарајево

03.06.2014 08:05

ШТА ТИ ЗНАШ О РАТУ ,КАД СИ СЕ СУНЧАО ПО ЦГ КАД ЈЕ ПО НАМА ФИЈУКАЛО ИЗНАД ГЛАВЕ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

03.06.2014 08:10

Нема нам веце стете од Бајел, тебе и осталог друства на власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дај игоре не лупај

03.06.2014 09:48

Није ваљда да сви Бањакуцани зиве од пиваре до Трна? Па 99% Бањалуке је на сву срецу мимоисла поплава. Гдје надје тај проценат? Па нисмо бас толико неписмени. Лактаси су нетакнути, Градиска, цео истоцни дио, 90% Приједора... ни овај део Бањалуке не би био потопљен да ви нисте пунули брану на Боццу да се одрзи рафтинг... Мозес мислити, рафтинг... али ваља се сликати иако 99% људи појма нема ста је рафтинг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРО

03.06.2014 09:55

НЕ ЛУПЕТАЈ,НЕГО ПОМОЗИ ДИРЕКТНО ПОСТРАДАЛОМ НАРОДУ,А ПРИЧАМ ТИ ПРИЧУ НЕ ПРОЛАЗИ ВИШЕ.ОДЛАЗИ-ДОСАДИ СВАКИ ДАН И ПЕЧЕЊЕ,А КАМОЛИ ГЛЕДАТИ тебе ДЕСЕТАК ГОДИНА СА НУБЕЛОЗАМА.ПРОСИПАЈ ДЕМАГОГИЈУ ТВОМ БРАСТВЕНИКУ МИЛУ ЂУКАНОВИЋУ ПОШТО ГЛУМИТЕ ИЗМИШЉЕНЕ ЦРНОГОРЦЕ,А НЕ НАМА ПОШТЕНИМ СРБИМА.НА ВЕЧНИ ОДМОР У ОКТОМБРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

03.06.2014 10:23

Ти Баја и Жељка сте вече зло од поплаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђетић

03.06.2014 10:42

Стварно не разумијем овог лика. Он се понаша као да он није дио те дружине која нас је довела до руба пропасти...понаша се као специјални извјестилац Бан Ки Муна на Балкану...па нам новинарски описује шта јесте а шта није...као да није политичар него новинар РТРС-а или СРНЕ... Додуше, често је био и у тој улози па је широка јавност преко специјалног извјештача Радојичића сазнала колико се пута и гдје парламентарац Радојчић састајао по бриселским ходницима са нижерангираним европским бирократама...а Српска од тога није имала ништа. И сад он паметује о поплавама умјесто о "теорији хаоса" што му је ужа специјалност...нигдје ријечи о одговорности њега лично и његове партије којој је он поред Баје на челу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈованБЛ

03.06.2014 10:58

Наша највеца стета је васа власт. Презивјесмо и рат и поплаве, али због вас цемо умријети од глади! Промјене су нам неопходне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

03.06.2014 14:41

Нама ако не додје неко паметан и способан у октобру нецемо се никад ни опоравити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛАН

03.06.2014 14:43

По мојој рачуници а по њиховим причама Бијељина и Добој су једине прехрањивале и финансирале Републику Српску...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгослав

03.06.2014 15:17

Залосно је читајући ове све коментаре осјетити подјелу. Ко је у праву источни или западни дио Републике Српске . Нисте ни једни . Свађате се умјесто да идете напред и користите сваку помоћ дијаспоре па ма колика била

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубомир Марковић

03.06.2014 16:04

СНСД је започео уништавање ове државе, а поплава нас је само докрајчила. Док год имамо на власти Радојичића и њему сличне Додикове слуге, нема нам опоравка.

ОДГОВОРИТЕ