Radojičić: Razmjere poplava u domenu ratne štete

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da su razmjere poplava, po broju uništenih objekata, u domenu ratne štete, te da će trebati godine da se Srpska oporavi.

Republika Srpska 03.06.2014 | 16:08
Radojičić: Razmjere poplava u domenu ratne štete

Radojičić je naveo da je poplavama pogođeno više od 20 opština, da na tom području živi oko 85 odsto stanovništva, te dodao da su posljedice strašne i da se u nekim opštinama još ne može raditi na procjeni štete.

"Očekujemo 18. juna da se uradi međunarodna procjena, jer su zajedno EU, UN i Svjetska banka krenuli da rade međunarodnu standardizovanu procjenu. Procjene govore da idemo do 15 odsto BDP, ali to je cifra sa velikom zadrškom. Nesumnjivo je da nas ovo vraća nekoliko godina unazad", rekao je Radojičić za "Nezavisne novine".

On je naveo da će parlament Srpske raspravljati o mjerama koje treba preduzeti i da Vlada Republike Srpske priprema set mjera koje obuhvata niz zakona, pa i niz odluka koje se vezuju za zakone.

"Radimo na zakonu o fondu solidarnosti koji bi bio vanbudžetski fond, kao glavni finansijski instrument za sanaciju štete, bilo prema domaćinstvima, bilo prema infrastrukturi i drugim subjektima. Radi se na zakonu o solidarnom doprinosu koji bi trebalo da se uvede na neto plate na određeni period i da obezbijedi značajni dio novca za fond solidarnosti. Takođe, u prijedlogu je jednokratna novčana pomoć za domaćinstva. Oni koji su direktno pogođeni kad su u pitanju objekti stanovanja ostvarili bi pravo na jednokratnu pomoć u cilju sanacije objekta", naglasio je Radojičić.

Radojičić je rekao da se radi i na setu olakšica, kako za privredne subjekte, tako i za domaćinstva, te dodao da se razgovara i sa bankama o refinansiranju i reprogramu postojećih obaveza i ostvarenju novih kreditnih linija.

On je naglasio da očekivanja međunarodne pomoći u saniranju posljedica treba svesti na realnu mjeru, te da je vrlo malo namijenjeno u formi donacija i da će se uglavnom raditi o povoljnim kreditnim sredstvima za izgradnju nasipa, obnovu puteva ili druge javne radove.

Radojičić je istakao da se političari nisu uspjeli izdići iznad situacije i skloniti animozitet u stranu, te da su ovu tragediju pokušali iskoristiti za takmičenje za predstojeće izbore. On je dodao da je poplava bila prilika da se neke stvari rade zajedno, ali da za to nije bilo nikakve šanse i da je previše bilo prepucavanja, optužbi i prebacivanja.

On je negirao komentare da je Republika Srpska odbijala pomoć Oružanih snaga BiH, dodajući da je bilo raznih "gluposti u raznim medijima, tračeva i dezinformacija". "Oružane snage bile su angažovane svuda i gdje god sam bio vidio sam njihov angažman. Sad se vodi rasprava na koji način će se raspodjeljivati pomoć koja dolazi na nivo BiH i treba postići dogovor o načinu raspodjele raznih vrsta pomoći u sanaciji štete", rekao je predsjednik parlamenta Srpske.

 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Ljiljana

03.06.2014 06:27

Set zakona, planova, kredita, raspodjela, podjela?? Radite nesto, pustite price, kaze da nas ovo vraca unazad, pitam se da li cemo ikad krenuti naprijed ili je to utopija? Narod je doveden do dna i prije poplava i tek sada ce biti tesko, sta sa ovih 85 posto stanovnistva??

ODGOVORITE
Name

Ina

03.06.2014 06:33

Pa tu je to negdje ali nikakvo cudo kakav je narod.

ODGOVORITE
Name

xxl

03.06.2014 07:48

Ko je trebao da spriječi ili ublaži posljedice polava? Samo se češeš a šuga te sve više hvata?

ODGOVORITE
Name

srpsko sarajevo

03.06.2014 08:05

ŠTA TI ZNAŠ O RATU ,KAD SI SE SUNČAO PO CG KAD JE PO NAMA FIJUKALO IZNAD GLAVE ...

ODGOVORITE
Name

valter

03.06.2014 08:10

Nema nam vece stete od Bajel, tebe i ostalog drustva na vlasti!

ODGOVORITE
Name

daj igore ne lupaj

03.06.2014 09:48

Nije valjda da svi Banjakucani zive od pivare do Trna? Pa 99% Banjaluke je na svu srecu mimoisla poplava. Gdje nadje taj procenat? Pa nismo bas toliko nepismeni. Laktasi su netaknuti, Gradiska, ceo istocni dio, 90% Prijedora... ni ovaj deo Banjaluke ne bi bio potopljen da vi niste punuli branu na Boccu da se odrzi rafting... Mozes misliti, rafting... ali valja se slikati iako 99% ljudi pojma nema sta je rafting.

ODGOVORITE
Name

ĐURO

03.06.2014 09:55

NE LUPETAJ,NEGO POMOZI DIREKTNO POSTRADALOM NARODU,A PRIČAM TI PRIČU NE PROLAZI VIŠE.ODLAZI-DOSADI SVAKI DAN I PEČENJE,A KAMOLI GLEDATI tebe DESETAK GODINA SA NUBELOZAMA.PROSIPAJ DEMAGOGIJU TVOM BRASTVENIKU MILU ĐUKANOVIĆU POŠTO GLUMITE IZMIŠLJENE CRNOGORCE,A NE NAMA POŠTENIM SRBIMA.NA VEČNI ODMOR U OKTOMBRU.

ODGOVORITE
Name

Miki

03.06.2014 10:23

Ti Baja i Željka ste veče zlo od poplave

ODGOVORITE
Name

Đetić

03.06.2014 10:42

Stvarno ne razumijem ovog lika. On se ponaša kao da on nije dio te družine koja nas je dovela do ruba propasti...ponaša se kao specijalni izvjestilac Ban Ki Muna na Balkanu...pa nam novinarski opisuje šta jeste a šta nije...kao da nije političar nego novinar RTRS-a ili SRNE... Doduše, često je bio i u toj ulozi pa je široka javnost preko specijalnog izvještača Radojičića saznala koliko se puta i gdje parlamentarac Radojčić sastajao po briselskim hodnicima sa nižerangiranim evropskim birokratama...a Srpska od toga nije imala ništa. I sad on pametuje o poplavama umjesto o "teoriji haosa" što mu je uža specijalnost...nigdje riječi o odgovornosti njega lično i njegove partije kojoj je on pored Baje na čelu.

ODGOVORITE
Name

JovanBL

03.06.2014 10:58

Naša najveca steta je vasa vlast. Prezivjesmo i rat i poplave, ali zbog vas cemo umrijeti od gladi! Promjene su nam neophodne!

ODGOVORITE
Name

Md

03.06.2014 14:41

Nama ako ne dodje neko pametan i sposoban u oktobru necemo se nikad ni oporaviti.

ODGOVORITE
Name

REALAN

03.06.2014 14:43

Po mojoj računici a po njihovim pričama Bijeljina i Doboj su jedine prehranjivale i finansirale Republiku Srpsku...

ODGOVORITE
Name

Dragoslav

03.06.2014 15:17

Zalosno je čitajući ove sve komentare osjetiti podjelu. Ko je u pravu istočni ili zapadni dio Republike Srpske . Niste ni jedni . Svađate se umjesto da idete napred i koristite svaku pomoć dijaspore pa ma kolika bila

ODGOVORITE
Name

Ljubomir Marković

03.06.2014 16:04

SNSD je započeo uništavanje ove države, a poplava nas je samo dokrajčila. Dok god imamo na vlasti Radojičića i njemu slične Dodikove sluge, nema nam oporavka.

ODGOVORITE