Кредит за санирање посљедица поплава у БиХ

Савјет министара БиХ прихватио је приједлог Европске комисије да 42 милиона и 240 хиљада евра из ИПА фондова намјењених за 11 пројеката чија реализација не иде планираном динамиком усмјери за санирање
посљедица поплава.

Босна и Херцеговина 02.06.2014 | 19:42
Кредит за санирање посљедица поплава у БиХ

За исте намјене БиХ ће се и кредитно задужити.

Почели су преговори са Међународном асоцијацијом за развој о подизању кредита у вриједности од 57 милиона долара. Рок отплате кредита је 20 година, уз грејс период од 10 година, а камата на та средстава је 1,25%.

Добијена средстава биће уступљена поплављеним подручјима и то 60% Федерацији БиХ а 40% Републици Српској. Према првим незваничним процјенама то неће ни из близа бити довољно за санирање настале штете.

Да ли се могло раније дјеловати и спријечити или бар дијелом ублажити катастрофу?

Можда и јесте да је у БиХ проглашено ванредно стање, али то се није десило јер то нису затражиле обје ентитетске владе и Влада Брчко дистрикта, нити координационо тијело које је једино за то надлежно а које
никада није упутило такав захтјев, нити се састало за вријеме поплава.

На питање ко је вршио опструкцију и да ли су то министри у Савјету министара из Републике Српске, предсједавајући савјета министара Вјекослав Беванда није желио да оговори али је рекао: ,,Треба учинити све да се у ово увуче што мање политике. Моје је да се бавим оперативом, да покушам професионално и људски све то одрадити, али  вјерујте није нимало лако''.

Каква атмосфера влада у Савјету министара БиХ довољно говори и чињеница да се нису могли договорити ни о проглашењу Дана жалости за све жртве страдале у полавама на територији цијеле БиХ.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар