Kredit za saniranje posljedica poplava u BiH

Savjet ministara BiH prihvatio je prijedlog Evropske komisije da 42 miliona i 240 hiljada evra iz IPA fondova namjenjenih za 11 projekata čija realizacija ne ide planiranom dinamikom usmjeri za saniranje
posljedica poplava.

Bosna i Hercegovina 02.06.2014 | 19:42
Kredit za saniranje posljedica poplava u BiH

Za iste namjene BiH će se i kreditno zadužiti.

Počeli su pregovori sa Međunarodnom asocijacijom za razvoj o podizanju kredita u vrijednosti od 57 miliona dolara. Rok otplate kredita je 20 godina, uz grejs period od 10 godina, a kamata na ta sredstava je 1,25%.

Dobijena sredstava biće ustupljena poplavljenim područjima i to 60% Federaciji BiH a 40% Republici Srpskoj. Prema prvim nezvaničnim procjenama to neće ni iz bliza biti dovoljno za saniranje nastale štete.

Da li se moglo ranije djelovati i spriječiti ili bar dijelom ublažiti katastrofu?

Možda i jeste da je u BiH proglašeno vanredno stanje, ali to se nije desilo jer to nisu zatražile obje entitetske vlade i Vlada Brčko distrikta, niti koordinaciono tijelo koje je jedino za to nadležno a koje
nikada nije uputilo takav zahtjev, niti se sastalo za vrijeme poplava.

Na pitanje ko je vršio opstrukciju i da li su to ministri u Savjetu ministara iz Republike Srpske, predsjedavajući savjeta ministara Vjekoslav Bevanda nije želio da ogovori ali je rekao: ,,Treba učiniti sve da se u ovo uvuče što manje politike. Moje je da se bavim operativom, da pokušam profesionalno i ljudski sve to odraditi, ali  vjerujte nije nimalo lako''.

Kakva atmosfera vlada u Savjetu ministara BiH dovoljno govori i činjenica da se nisu mogli dogovoriti ni o proglašenju Dana žalosti za sve žrtve stradale u polavama na teritoriji cijele BiH.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar