За евакуисану дјецу боравак у вртићу у мају бесплатан

Влада дистрикта Брчко данас је на ванредној сједници донијела одлуку да грађани евакуисани из поплављених насеља дистрикта, чија дјеца користе услуге брчанског обданишта "Наша дјеца", ослободе обавезе плаћања надокнаде за мај од 130 КМ.

Република Српска 02.06.2014 | 15:11
За евакуисану дјецу боравак у вртићу у мају бесплатан


"Међу дјецом која свакодневно бораве у овом обданишту седам-осам их је из кућа уништених у поплавама", рекао је шеф Владиног одјељења за образовање Момчило Пољић.

Он наводи да обавезе плаћања васпитно-образовних услуга нису ослобођени родитеље дјеце смјештене у приватним обдаништима, јер се те установе не финансирају из буџетских средстава.

Шеф Одјељења за расељена лица, избјеглице и стамбена питања Рифет Мујановић упознао је чланове извршне власти да је Владина комисија за процјену штете на стамбеним објектима на подручју дистрикта прелиминарно утврдила да је поплављено 945 кућа, те додао да ће прецизан број бити саопштен када се наредних дана заврше активности на терену.

Он је напоменуо да је пет станова припремљено за усељење евакуисаних породица из поплављених насеља, које су смјештене у спортској сали Гимназије "Васо Пелагић", а ускоро ће бити оспособљено још десетак станова за привремени боравак људи који су остали без крова над главом.

Шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду Џевдет Шаховић рекао је да су за око 3.500 грла, већим дијелом смјештених у шталама приватних фармера, обезбијеђене количине сточне хране за једнонедјељну исхрану, те је сугерисао да се убудуће набављају и лагерују количине потребне за један мјесец, а да се дистрибуција врши недјељно.

"До прошле суботе достављено нам је око 140 захтјева за додјелу сјемена и ђубрива за преоравање и поновно засијавање земљишта на површинама са којих се вода повукла", додао је Шаховић.

На данашњој сједници Влада је констатовала да је хигијенско-епидемиолошка ситуација на подручју дистрикта стабилна и да је под сталном контролом надлежних служби.

Коментари / 0

Оставите коментар