Za evakuisanu djecu boravak u vrtiću u maju besplatan

Vlada distrikta Brčko danas je na vanrednoj sjednici donijela odluku da građani evakuisani iz poplavljenih naselja distrikta, čija djeca koriste usluge brčanskog obdaništa "Naša djeca", oslobode obaveze plaćanja nadoknade za maj od 130 KM.

Republika Srpska 02.06.2014 | 15:11
Za evakuisanu djecu boravak u vrtiću u maju besplatan


"Među djecom koja svakodnevno borave u ovom obdaništu sedam-osam ih je iz kuća uništenih u poplavama", rekao je šef Vladinog odjeljenja za obrazovanje Momčilo Poljić.

On navodi da obaveze plaćanja vaspitno-obrazovnih usluga nisu oslobođeni roditelje djece smještene u privatnim obdaništima, jer se te ustanove ne finansiraju iz budžetskih sredstava.

Šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Rifet Mujanović upoznao je članove izvršne vlasti da je Vladina komisija za procjenu štete na stambenim objektima na području distrikta preliminarno utvrdila da je poplavljeno 945 kuća, te dodao da će precizan broj biti saopšten kada se narednih dana završe aktivnosti na terenu.

On je napomenuo da je pet stanova pripremljeno za useljenje evakuisanih porodica iz poplavljenih naselja, koje su smještene u sportskoj sali Gimnazije "Vaso Pelagić", a uskoro će biti osposobljeno još desetak stanova za privremeni boravak ljudi koji su ostali bez krova nad glavom.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu DŽevdet Šahović rekao je da su za oko 3.500 grla, većim dijelom smještenih u štalama privatnih farmera, obezbijeđene količine stočne hrane za jednonedjeljnu ishranu, te je sugerisao da se ubuduće nabavljaju i lageruju količine potrebne za jedan mjesec, a da se distribucija vrši nedjeljno.

"Do prošle subote dostavljeno nam je oko 140 zahtjeva za dodjelu sjemena i đubriva za preoravanje i ponovno zasijavanje zemljišta na površinama sa kojih se voda povukla", dodao je Šahović.

Na današnjoj sjednici Vlada je konstatovala da je higijensko-epidemiološka situacija na području distrikta stabilna i da je pod stalnom kontrolom nadležnih službi.

Komentari / 0

Ostavite komentar