НХЛ: ЛА Кингси у финалу!

Лос Анђелес Кингси бориће се са Њујорк Ренџерсима за Стенли куп, пошто су у седмом мечу финала Запада победили Чикаго 5:4.

Остали спортови 02.06.2014 | 11:04
НХЛ: ЛА Кингси у финалу!

Кингси су први тим у НХЛ историји који је до финала стигао после три добијене седме утакмице.

Као да седми меч није по себи довољна драма, Блекхокси и Кингси ишли су и у продужетак, а одлучио је ударац Алека Мартинеза кроз три дефанзивца готово са плаве линије у шестом минуту додатног времена.

Серија последња два шампиона донела је фантастичне утакмице (преокрет Кингса у другој и тријумфи Хокса у петој и шестој су посебно импресивни), а последња је била можда и најбоља.

Хокси су водили 2:0, 3:2 и 4:3, али се тим из Лос Анђелеса све време враћао, а у последњој трећини и продужетку мрежа Џонатана Квика остала је нетакнута. За то време први стрелац плеј офа Габорик је постигао 12. гол у доигравању (Копитарева 19. асистенција, али није видео гол, јер је у том тренутку прескакао ограду) и изборио продужетак.

Одлука је пала на истеку шестог минута продужетка, када је Мартинезов шут скренуо Ник Леди таман толико да Крис Крофорд не успе да заустави пак.

Домаћини су пет пута имали играча више и искористили то двапут, Кингси су свих пет голова дали са пуним тимовима на леду.

Квик је надмашио Крофорда (37-27 у одбранама) и сада ће покушати да свом тиму донесе другу титулу у три године, а себи други трофеј за најбољег играча плеј офа.

Поред голмана гостију и стрелца победничког гола истакли су се Дастин Браун, са две асистенције за ЛА, и Патрик Шарп, са два поготка за Чикаго.

Финале почиње у среду, утакмицом у Лос Анђелесу, а даље се игра ритмом среда-субота-понедељак.

Ако је Кингсима до финала требала максимална 21 утакмица, њихови ривали из Њујорка били су само за длаку бољи, добивши финале Истока против Монтреала у шест, после два седма меча у уводним рундама. Већ и у та два кола они су оборили рекорд, поставши први тим икада који је пут ка Стенмли куп финалу почео са два пута по 4-3.

Обе екипе имале су велике преокрете, Ренџерси су се против Питсбурга вратили после 1-3, а Кингси на старту против Сан Хозеа после 0-3, што је тек четврти пут у историји урадио неки тим у НХЛ.

Ренџерси су први тим у последње четири године који је до великог финала стигао без сталног капитена, пошто је пре три месеца трејдовао Рајана Калахана у Тампу. Капитен Кингса Дастин Браун је рођен у држави Њујорк, у граду Итака.

У ростеру Кингса су играчи рођени у Бразилу (Регер) и три бивше државе (СФРЈ, Чехословачка, СССР – Копитар, Габорик, Војнов), док већину њујоршког интернационалног блока чине четири Швеђанина.

У екипи из ЛА више од половине играча има иза себе титулу, Мичел и Вилијамс по две. У Ренџерсима само су Бред Ричардс и последње појачање Мартин Сен Луј (доведен у замену за Калахана) играли финале, обојица су били чланови победничког тима Тампе пре равно деценије.

Ренџерсима ће то бити једанаесто Стенли куп финале, али прво после титуле 1994. (трио звезда Рихтер-Лич-Месије) и тек друго у последњих 35 сезона. Кингси су једини пут пехар подигли пре две године, а пре тога су финале изгубили 1993, када је у том тиму играо Вејн Грецки.

Последњи пут клубови из највећих градова две америчке обале играли су серију за титулу још 1981. године, када су Доџерси победили Јенкизе 4-2 у Светској серији бејзбола.

Коментари / 0

Оставите коментар