NHL: LA Kingsi u finalu!

Los Anđeles Kingsi boriće se sa Njujork Rendžersima za Stenli kup, pošto su u sedmom meču finala Zapada pobedili Čikago 5:4.

Ostali sportovi 02.06.2014 | 11:04
NHL: LA Kingsi u finalu!

Kingsi su prvi tim u NHL istoriji koji je do finala stigao posle tri dobijene sedme utakmice.

Kao da sedmi meč nije po sebi dovoljna drama, Blekhoksi i Kingsi išli su i u produžetak, a odlučio je udarac Aleka Martineza kroz tri defanzivca gotovo sa plave linije u šestom minutu dodatnog vremena.

Serija poslednja dva šampiona donela je fantastične utakmice (preokret Kingsa u drugoj i trijumfi Hoksa u petoj i šestoj su posebno impresivni), a poslednja je bila možda i najbolja.

Hoksi su vodili 2:0, 3:2 i 4:3, ali se tim iz Los Anđelesa sve vreme vraćao, a u poslednjoj trećini i produžetku mreža Džonatana Kvika ostala je netaknuta. Za to vreme prvi strelac plej ofa Gaborik je postigao 12. gol u doigravanju (Kopitareva 19. asistencija, ali nije video gol, jer je u tom trenutku preskakao ogradu) i izborio produžetak.

Odluka je pala na isteku šestog minuta produžetka, kada je Martinezov šut skrenuo Nik Ledi taman toliko da Kris Kroford ne uspe da zaustavi pak.

Domaćini su pet puta imali igrača više i iskoristili to dvaput, Kingsi su svih pet golova dali sa punim timovima na ledu.

Kvik je nadmašio Kroforda (37-27 u odbranama) i sada će pokušati da svom timu donese drugu titulu u tri godine, a sebi drugi trofej za najboljeg igrača plej ofa.

Pored golmana gostiju i strelca pobedničkog gola istakli su se Dastin Braun, sa dve asistencije za LA, i Patrik Šarp, sa dva pogotka za Čikago.

Finale počinje u sredu, utakmicom u Los Anđelesu, a dalje se igra ritmom sreda-subota-ponedeljak.

Ako je Kingsima do finala trebala maksimalna 21 utakmica, njihovi rivali iz Njujorka bili su samo za dlaku bolji, dobivši finale Istoka protiv Montreala u šest, posle dva sedma meča u uvodnim rundama. Već i u ta dva kola oni su oborili rekord, postavši prvi tim ikada koji je put ka Stenmli kup finalu počeo sa dva puta po 4-3.

Obe ekipe imale su velike preokrete, Rendžersi su se protiv Pitsburga vratili posle 1-3, a Kingsi na startu protiv San Hozea posle 0-3, što je tek četvrti put u istoriji uradio neki tim u NHL.

Rendžersi su prvi tim u poslednje četiri godine koji je do velikog finala stigao bez stalnog kapitena, pošto je pre tri meseca trejdovao Rajana Kalahana u Tampu. Kapiten Kingsa Dastin Braun je rođen u državi Njujork, u gradu Itaka.

U rosteru Kingsa su igrači rođeni u Brazilu (Reger) i tri bivše države (SFRJ, Čehoslovačka, SSSR – Kopitar, Gaborik, Vojnov), dok većinu njujorškog internacionalnog bloka čine četiri Šveđanina.

U ekipi iz LA više od polovine igrača ima iza sebe titulu, Mičel i Vilijams po dve. U Rendžersima samo su Bred Ričards i poslednje pojačanje Martin Sen Luj (doveden u zamenu za Kalahana) igrali finale, obojica su bili članovi pobedničkog tima Tampe pre ravno decenije.

Rendžersima će to biti jedanaesto Stenli kup finale, ali prvo posle titule 1994. (trio zvezda Rihter-Lič-Mesije) i tek drugo u poslednjih 35 sezona. Kingsi su jedini put pehar podigli pre dve godine, a pre toga su finale izgubili 1993, kada je u tom timu igrao Vejn Grecki.

Poslednji put klubovi iz najvećih gradova dve američke obale igrali su seriju za titulu još 1981. godine, kada su Dodžersi pobedili Jenkize 4-2 u Svetskoj seriji bejzbola.

Komentari / 0

Ostavite komentar