СНСД намјешта Тегелтију за предсједника ВСТС

СНСД лобира да за предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ буде изабран садашњи предсједник бањалучког Основног суда Милан Тегелтија! Потврђено је то порталу Истинито с више страна.

Босна и Херцеговина 02.06.2014 | 07:50
СНСД намјешта Тегелтију за предсједника ВСТС

С обзиром на то да је ријеч о институцији која треба да надзире рад правосуђа и осигурава његову професионалност, Тегелтијина кандидатура шок је за јавност, јер предсједник бањалучког Основног суда важи за судију упитног морала који има контакте с људима из криминалног миљеа, али и човјека веома блиског предсједнику РС и СНСД Милораду Додику.

Избору првог човјека ВСТС претходиће избор кандидата за члана тог тијела из Републиле Српске. Према процедури, предсједник Врховног суда РС Желимир Барић међу судијама окружних и основних судова у РС треба да изабере новог кандидата за члана ВСТВ. Барић је доставио свим судовима усклађену изборну листу кандидата за члана ВСТС БиХ с 13 имена, међу којима је и Тегелтијино.

Тајно гласање у судовима треба да се обави 3. јуна 2014. од 8 до 12 сати, а записник се доставља одмах Врховном суду РС. Али да процес кандидовања већ протиче уз бројне проблеме потврђује допис Високог судског и тужилачког савјета упућен Желимиру Барићу 27. маја, који је у посједу портала Истинито.

ВСТС упозорава Барића да је в.д. предсједника Окружног суда Бањалука, Марија Аничић Згоњанин, дала примједбу на повреду изборног процеса, односно, кршење обавезе тајности гласања, што је прописано Правилником о избору чланова ВСТС БиХ.

Савјет у допису позива Барића да предузме потребне активности како би се у наредној изборној фази осигурала тајност гласања и сугерише да је један од начина за то „одређивање судија Врховног суда РС или других лица... за посматраче који би вршили мониторинг гласања у другом кругу, барем у оним судовима чији предсједници учествују у изборима као кандидати за члана Вијећа“.

Предсједник Врховног суда РС Желимир Барић 27. маја доставља свим судовима обавјештење у којем каже да комисије за избор кандидата треба да организују тајно гласање по судовима, сачине записник и да затворену гласачку кутију, уз пратећу документацију, без бројања, возилом одмах доставе у Врховни суд РС. Барић би потом, у Врховном суду именовао комисију која ће отворити кутије и пребројати гласачке листове.

Предсједник Врховног суда најавио је у допису и то да ће основним судовима у Бањалуци, Приједору и Сокоцу, те бањалучком Окружном суду, послати посматраче из тог суда који ће преузети документацију и затворене гласачке кутије након избора.
У свом „коначном и обавезујућем обраћању" Барић наводи и то да не смије бити објављено како је који суд гласао док то не ураде комисија и предсједник Врховног суда.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Србац

02.06.2014 07:22

Тегелтија је из Српца. У Бања Луци излази често у УНДЕРГРОУНД гдје се његово понаше и друштво могу сматрати дискутабилним (благо речено), а шокантним (искрено)! Ако нам такви као он буду надгледали и контролисали судство- ЈАДНА НАМ МАЈКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

обавјестајац1

02.06.2014 07:44

Окорјели коцкар! Сати и сати коцкања у бањалуцким локалима, назалост и у самом ОС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

02.06.2014 12:38

Схватите љиди да ово ћелаво спадало мора засјести на трон одакле ће Баји помоћи да преживи у неизвјесном времену које је испред нас...Ћелавац и од раније има становите заслуге јер вјешто скрива режимске људе и вођу режима лично од руке правде. До када ће му то полазити за руком - остаје да се види. Најважније је да ће у његовом телефонском адресару и даље остати контакти криминалаца и мафијаша...по чему је и до сада био познат овај Бајин приучени али одани судија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голд

02.06.2014 14:30

Нека нам је драги Бог на помоћи....Ма треба узети држављанство Албаније, оде ово....

ОДГОВОРИТЕ