SNSD namješta Tegeltiju za predsjednika VSTS

SNSD lobira da za predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH bude izabran sadašnji predsjednik banjalučkog Osnovnog suda Milan Tegeltija! Potvrđeno je to portalu Istinito s više strana.

Bosna i Hercegovina 02.06.2014 | 07:50
SNSD namješta Tegeltiju za predsjednika VSTS

S obzirom na to da je riječ o instituciji koja treba da nadzire rad pravosuđa i osigurava njegovu profesionalnost, Tegeltijina kandidatura šok je za javnost, jer predsjednik banjalučkog Osnovnog suda važi za sudiju upitnog morala koji ima kontakte s ljudima iz kriminalnog miljea, ali i čovjeka veoma bliskog predsjedniku RS i SNSD Miloradu Dodiku.

Izboru prvog čovjeka VSTS prethodiće izbor kandidata za člana tog tijela iz Republile Srpske. Prema proceduri, predsjednik Vrhovnog suda RS Želimir Barić među sudijama okružnih i osnovnih sudova u RS treba da izabere novog kandidata za člana VSTV. Barić je dostavio svim sudovima usklađenu izbornu listu kandidata za člana VSTS BiH s 13 imena, među kojima je i Tegeltijino.

Tajno glasanje u sudovima treba da se obavi 3. juna 2014. od 8 do 12 sati, a zapisnik se dostavlja odmah Vrhovnom sudu RS. Ali da proces kandidovanja već protiče uz brojne probleme potvrđuje dopis Visokog sudskog i tužilačkog savjeta upućen Želimiru Bariću 27. maja, koji je u posjedu portala Istinito.

VSTS upozorava Barića da je v.d. predsjednika Okružnog suda Banjaluka, Marija Aničić Zgonjanin, dala primjedbu na povredu izbornog procesa, odnosno, kršenje obaveze tajnosti glasanja, što je propisano Pravilnikom o izboru članova VSTS BiH.

Savjet u dopisu poziva Barića da preduzme potrebne aktivnosti kako bi se u narednoj izbornoj fazi osigurala tajnost glasanja i sugeriše da je jedan od načina za to „određivanje sudija Vrhovnog suda RS ili drugih lica... za posmatrače koji bi vršili monitoring glasanja u drugom krugu, barem u onim sudovima čiji predsjednici učestvuju u izborima kao kandidati za člana Vijeća“.

Predsjednik Vrhovnog suda RS Želimir Barić 27. maja dostavlja svim sudovima obavještenje u kojem kaže da komisije za izbor kandidata treba da organizuju tajno glasanje po sudovima, sačine zapisnik i da zatvorenu glasačku kutiju, uz prateću dokumentaciju, bez brojanja, vozilom odmah dostave u Vrhovni sud RS. Barić bi potom, u Vrhovnom sudu imenovao komisiju koja će otvoriti kutije i prebrojati glasačke listove.

Predsjednik Vrhovnog suda najavio je u dopisu i to da će osnovnim sudovima u Banjaluci, Prijedoru i Sokocu, te banjalučkom Okružnom sudu, poslati posmatrače iz tog suda koji će preuzeti dokumentaciju i zatvorene glasačke kutije nakon izbora.
U svom „konačnom i obavezujućem obraćanju" Barić navodi i to da ne smije biti objavljeno kako je koji sud glasao dok to ne urade komisija i predsjednik Vrhovnog suda.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Srbac

02.06.2014 07:22

Tegeltija je iz Srpca. U Banja Luci izlazi često u UNDERGROUND gdje se njegovo ponaše i društvo mogu smatrati diskutabilnim (blago rečeno), a šokantnim (iskreno)! Ako nam takvi kao on budu nadgledali i kontrolisali sudstvo- JADNA NAM MAJKA!

ODGOVORITE
Name

obavjestajac1

02.06.2014 07:44

Okorjeli kockar! Sati i sati kockanja u banjaluckim lokalima, nazalost i u samom OS.

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

02.06.2014 12:38

Схватите љиди да ово ћелаво спадало мора засјести на трон одакле ће Баји помоћи да преживи у неизвјесном времену које је испред нас...Ћелавац и од раније има становите заслуге јер вјешто скрива режимске људе и вођу режима лично од руке правде. До када ће му то полазити за руком - остаје да се види. Најважније је да ће у његовом телефонском адресару и даље остати контакти криминалаца и мафијаша...по чему је и до сада био познат овај Бајин приучени али одани судија...

ODGOVORITE
Name

Gold

02.06.2014 14:30

Neka nam je dragi Bog na pomoći....Ma treba uzeti državljanstvo Albanije, ode ovo....

ODGOVORITE