Приштина обесхрабрује Србе да изађу на изборе

 

Приштина, крајње неприхватљивим тумачењем важећег изборног закона, на Косову и Метохији жели да обесхрабри Србе да изађу на изборе 8. јуна, али и да умањи њихов резултат, упозорио је предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Србија 01.06.2014 | 12:14
Приштина обесхрабрује Србе да изађу на изборе

 

Он је оцијенио да би ОЕБС, умјесто да објашњава значај избора, требало да створи услове да глас који ће Срби дати не буде дискриминисан јер Албанци хоће да "преполове" значај тог гласа.

Дрецун је за Телевизију "Пинк" истакао да је разочаран чињеницом да ЕУ дозвољава Приштини да се тако понаша.

"Један албански глас ће вредети на један начин, а један српски ће бити обезвређен и вредеће дупло мање ако се деси ово што покушава Приштина", наводи Дрецун.

Градоначелници косовских општина са већинским српским становништвом јуче су упозорили да се увођењем нових правила Централне изборне комисије самопроглашеног Косова о броју освојених мандата на основу резултата оствареног на изборима индиректно смањују права српског народа и осталих неалбанских заједница.

Градоначелници у саопштењу истичу да је то чист примјер кршења Закона о општим изборима на Косову и Метохији.

Аргумент у којем се мањи број мандата за Србе везује за укидање права на резервисана мјеста, иако је то прописано Уставом самопроглашеног Косова, ускраћена због политичке уцјене, је чиста замјена теза којом Приштина покушава да прикрије кршење сопствених закона, наведено је у заједничком саопштењу градоначелника.

Коментари / 0

Оставите коментар