Priština obeshrabruje Srbe da izađu na izbore

 

Priština, krajnje neprihvatljivim tumačenjem važećeg izbornog zakona, na Kosovu i Metohiji želi da obeshrabri Srbe da izađu na izbore 8. juna, ali i da umanji njihov rezultat, upozorio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Srbija 01.06.2014 | 12:14
Priština obeshrabruje Srbe da izađu na izbore

 

On je ocijenio da bi OEBS, umjesto da objašnjava značaj izbora, trebalo da stvori uslove da glas koji će Srbi dati ne bude diskriminisan jer Albanci hoće da "prepolove" značaj tog glasa.

Drecun je za Televiziju "Pink" istakao da je razočaran činjenicom da EU dozvoljava Prištini da se tako ponaša.

"Jedan albanski glas će vredeti na jedan način, a jedan srpski će biti obezvređen i vredeće duplo manje ako se desi ovo što pokušava Priština", navodi Drecun.

Gradonačelnici kosovskih opština sa većinskim srpskim stanovništvom juče su upozorili da se uvođenjem novih pravila Centralne izborne komisije samoproglašenog Kosova o broju osvojenih mandata na osnovu rezultata ostvarenog na izborima indirektno smanjuju prava srpskog naroda i ostalih nealbanskih zajednica.

Gradonačelnici u saopštenju ističu da je to čist primjer kršenja Zakona o opštim izborima na Kosovu i Metohiji.

Argument u kojem se manji broj mandata za Srbe vezuje za ukidanje prava na rezervisana mjesta, iako je to propisano Ustavom samoproglašenog Kosova, uskraćena zbog političke ucjene, je čista zamjena teza kojom Priština pokušava da prikrije kršenje sopstvenih zakona, navedeno je u zajedničkom saopštenju gradonačelnika.

Komentari / 0

Ostavite komentar