Оптимизам основа успјеха

Особе са позитивним ставом према животу су здравије, успостављају боље односе са другима, више зарађују и лакше и брже напредују у каријери, тврди амерички психолог Мартин Селигмен.

Здравље 01.06.2014 | 09:30
Оптимизам основа успјеха

ДА ли се понекад питате зашто неки људи тако лако граде каријеру док други годинама таворе на истом послу, иако би радо много шта променили? Уврежено је мишљење да су они који брзо напредују вероватно паметнији и талентованији од осталих, али и да уживају већу подршку утицајних моћника.Истина је, међутим, нешто другачија. Амерички психолог Мартин Селигмен тврди да они поседују још једну особину која је апсолутни предуслов за успех у животу: оптимизам. Он истиче да су особе са позитивним ставом према животу здравије, да успостављају боље односе са другима, да више зарађују и лакше и брже напредују у каријери. Стога, уколико желите и ви да напредујете, а по природи нисте претерани оптимиста, потрудите се да што пре научите и прихватите неке од ових здравих, позитивних и оптимистичких ставова.

1. Сам одлучујем - Ако цео свој радни век будете провели у ишчекивању да вам нека изузетна понуда за посао падне с неба, начекаћете се. Успешни не чекају, него преузимају ствари у своје руке. Размислите добро шта желите да постигнете у животу и урадите све што је потребно да то сами остварите.

2. Све је могуће - Ако мислите да је немогуће да икада постанете потпредседник компаније, сви су изгледи да то и нећете постати. Запамтите: уколико верујете да нешто не можете постићи, онда то највероватније никада и нећете постићи.

3. Дајем све од себе - Јер никада се не зна када ће вас шеф запазити. Стога је најбоље да сваки задатак који добијете урадите најбоље што можете.

4. Никога не потцењујем - Сетите се старе народне “Лепа реч и гвоздена врата отвара”. Са колегама увек будите љубазни и никога не потцењујте, јер никад се не зна када вам нечија помоћ може затребати.

5. Важни знање и контакти - Успешни људи знају колико је важно да имају широку мрежу познанстава, како у компанији у којој раде, тако и изван ње. Мислите на своју будућност, дружите се са колегама и не пропуштајте пословне скупове и прославе на које вас позивају.

6. Верујем у себе - Не чекајте да други похвале ваш труд и рад. Понекад је добро и самог себе рекламирати и отворено рећи шта сте све до сада радили и постигли. Наравно, у свему треба имати меру јер нико не воли хвалисавце.

7. Користим сваку прилику - Нека вам очи и уши увек буду широм отворене. Никада се не зна када ће наићи нека нова прилика која вам може променити живот из корена.

КОРИСНИ САВЕТИ

- Не показујте незадовољство - Ако сте незадовољни радним обавезама никада то не показујте. Могуће је да оне не одговарају вашој стручној спреми и способностима, али трудите се да своје незадовољство никоме не покажете. Угледајте се на оне успешне око себе, који сваку радну обавезу обављају као да је посао о којем су целога живота сањали.

- Усавршавајте се.

Будући да сте господар сопствене судбине морате да порадите и на додатном професионалном усавршавању. Упишите курс страног језика или научите нови компјутерски програм. Учините све да проширите своје знање јер вам оно може бити од велике помоћи у будућности.

- Учите на грешкама - Не верујте онима који тврде да никада не греше, лажу. Не каже се узалуд да ко ради тај и греши, зар не? Али успешни људи умеју да поднесу пораз и настављају даље. Они уче на сопственим грешкама.

Коментари / 0

Оставите коментар