Британија би могла на напусти ЕУ

Британски премијер Дејвид Камерон, упозорио је да би његова земља могла да напусти Европску унију, ако бивши премијер Луксембурга Жан-Клод Јункер, постане следећи председник Европске комисије, објавио је "Шпигел".

Свијет 31.05.2014 | 22:00
Британија би могла на напусти ЕУ

Наводећи "изворе блиске учесницима" самита лидера ЕУ одржаном у уторак, немачки лист пише да је Камерон упозорио немачку канцеларку Ангелу Меркел, која подржава Јункера за место шефа Комисије.

Камерон је, како наводи "Шпигел", рекао Меркеловој да би постављење Јункера на тај положај "дестабилизовало његову владу до те мере, да би могло да доведе до референдума о изласку из ЕУ", што би вероватно као резултат имало одлуку народа да земља напусти блок.

"Личност из 80-их не може да решава проблеме у наредних пет година", рекао је Камерон, према немачком листу.

Агенција АФП оцењује да је Камерон нарочито забринут због Јункера, европског федералисте, од кад је његова странка доживела велики пораз од евроскептицног УКИП-а, на европским изборима.

Камерон је већ обећао да ће 2017. одржати референдум о чланству Велике Британије у ЕУ.

Портпарол Даунинг стрита није желео да за АФП коментарише чланак "Шпигела", рекавши да је још сувише рано давати било какве коментаре о потенцијалним кандидатима за Европску комисију.

Меркелова је јуче изјавила да ће Јункер бити следећи председник Европске комисије који ће наследити Жозеа Мануела Бароза.

Ово је био најконкретније изнет став Меркелове до сада о кадровским решењима на челу ЕК, а лидери ЕУ најавили су да ће приликом избора новог председника узети у обзир резултате недавно одржаних избора за Европски парламент.

Јункерова партија припада истом блоку Европских народних партија у којем је и Хрисћанско демократска унија Ангеле Меркел.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Еуроскептик

31.05.2014 20:17

А зашто кад је тамо тако лијепо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

01.06.2014 00:46

Ма нека иду висе и они. Бице љепсе и боље свима без њих Ионако не припадају Европи

ОДГОВОРИТЕ