Britanija bi mogla na napusti EU

Britanski premijer Dejvid Kameron, upozorio je da bi njegova zemlja mogla da napusti Evropsku uniju, ako bivši premijer Luksemburga Žan-Klod Junker, postane sledeći predsednik Evropske komisije, objavio je "Špigel".

Svijet 31.05.2014 | 22:00
Britanija bi mogla na napusti EU

Navodeći "izvore bliske učesnicima" samita lidera EU održanom u utorak, nemački list piše da je Kameron upozorio nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja podržava Junkera za mesto šefa Komisije.

Kameron je, kako navodi "Špigel", rekao Merkelovoj da bi postavljenje Junkera na taj položaj "destabilizovalo njegovu vladu do te mere, da bi moglo da dovede do referenduma o izlasku iz EU", što bi verovatno kao rezultat imalo odluku naroda da zemlja napusti blok.

"Ličnost iz 80-ih ne može da rešava probleme u narednih pet godina", rekao je Kameron, prema nemačkom listu.

Agencija AFP ocenjuje da je Kameron naročito zabrinut zbog Junkera, evropskog federaliste, od kad je njegova stranka doživela veliki poraz od evroskepticnog UKIP-a, na evropskim izborima.

Kameron je već obećao da će 2017. održati referendum o članstvu Velike Britanije u EU.

Portparol Dauning strita nije želeo da za AFP komentariše članak "Špigela", rekavši da je još suviše rano davati bilo kakve komentare o potencijalnim kandidatima za Evropsku komisiju.

Merkelova je juče izjavila da će Junker biti sledeći predsednik Evropske komisije koji će naslediti Žozea Manuela Baroza.

Ovo je bio najkonkretnije iznet stav Merkelove do sada o kadrovskim rešenjima na čelu EK, a lideri EU najavili su da će prilikom izbora novog predsednika uzeti u obzir rezultate nedavno održanih izbora za Evropski parlament.

Junkerova partija pripada istom bloku Evropskih narodnih partija u kojem je i Hrisćansko demokratska unija Angele Merkel.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Euroskeptik

31.05.2014 22:17

A zašto kad je tamo tako lijepo?

ODGOVORITE
Name

Realno

01.06.2014 02:46

Ma neka idu vise i oni. Bice ljepse i bolje svima bez njih Ionako ne pripadaju Evropi

ODGOVORITE