Разорен аграр и инфраструктура

Разорне поплаве које су погодиле БиХ највећу штету су причиниле пољопривредном сектору и инфраструктури, а њихове посљедице угрозиле су економију и наставиће да негативно утичу на привредни раст, наводи се у анализи Европске банке за обнову и развој.

Босна и Херцеговина 31.05.2014 | 17:11
Разорен аграр и инфраструктура

Иако још нема званичних података о штети од поплава, према прелиминарним процјенама ЕБРД-а, штета у БиХ износиће око 1,3 милијарде евра.

“Највећи дио обрадиве земље у поплављеним областима је уништен, а пољопривреда, која у бруто друштвеном производу учествује са шест одсто, претрпјеће штету од више стотина милиона евра” - наводи ЕБРД.

Путеви, пруге и инфраструктура за снабдијевање водом и струјом такође су претрпјели огромну штету.

“То ће представљати велики проблем за слободан промет робе и кретање људи, али и утицати на пословање широм региона” - наведено је у анализи.

Према тренутним процјенама ЕБРД-а, БиХ би у овој години требало да оствари привредни раст од један одсто, али ће та прогноза највјероватније бити ревидирана наниже.

“Олакшавајући фактори могли би да буду подршка међународних финансијских организација” - наводи ЕБРД, који је недавно саопштио да је одговор на кризу један од његових приоритета, а да ће њихова средства, прије свега, бити усмјерена на рехабилитацију путева, пруга, водовода и енергетике.

Банка такође намјерава да подржи и приватни сектор кроз обезбјеђивање додатног капитала за мала и средња предузећа, а посебно она у пољопривреди.

Помоћ је најавила и ЕУ, која намјерава да новац из претприступних фондова преусмјери у санирање посљедица поплава у БиХ. Свјетска банка ће позајмити БиХ 24 милиона долара, а у разматрању је и хитан зајам већи од 50 милиона долара којим би се финансирала реконструкција, набавка робе и услуга и припрема техничких студија.

Помоћ за БиХ у петак је најавио и Међународни монетарни фонд (ММФ). Послије низа састанака са представницима власти Мисија ММФ-а је саопштила да ће Извршном одбору ове институције бити предложено да се средстава за БиХ повећају са 90 милиона на 180 милиона евра. Шеф Мисије ММФ-а за БиХ Рон ван Роден рекао је да су поплаве у великом дијелу земље, као и клизишта, изазвали велику штету и проблеме, те да је ММФ спреман да помогне у рјешавању посљедица ове несреће.

“Узимајући у обзир хитност и величину финансијских потреба БиХ, Извршном одбору ћемо предложити повећање износа који ће окончањем прегледа по стенд-бај аранжману бити стављен на располагање БиХ” - казао је Ван Роден и додао ће темпо економског раста БиХ значајно успорити у овој години.

Казао је да ће буџет бити изложен значајном паду прихода, те потребама за додатним финансирањем.

“Мисија ММФ-а је постигла договор са представницима власти о низу мјера које се фокусирају на побољшање наплате пореза и очување интегритета финансијског система које ће, уколико се спроведу, осигурати да Извршни одбор размотри комбиновани шести и седми преглед у склопу аранжмана” - рекао је Ван Роден.

Мисија ММФ-а боравила је у БиХ од 21. до 30. маја 2014. године.

Коментари / 0

Оставите коментар