Razoren agrar i infrastruktura

Razorne poplave koje su pogodile BiH najveću štetu su pričinile poljoprivrednom sektoru i infrastrukturi, a njihove posljedice ugrozile su ekonomiju i nastaviće da negativno utiču na privredni rast, navodi se u analizi Evropske banke za obnovu i razvoj.

Bosna i Hercegovina 31.05.2014 | 17:11
Razoren agrar i infrastruktura

Iako još nema zvaničnih podataka o šteti od poplava, prema preliminarnim procjenama EBRD-a, šteta u BiH iznosiće oko 1,3 milijarde evra.

“Najveći dio obradive zemlje u poplavljenim oblastima je uništen, a poljoprivreda, koja u bruto društvenom proizvodu učestvuje sa šest odsto, pretrpjeće štetu od više stotina miliona evra” - navodi EBRD.

Putevi, pruge i infrastruktura za snabdijevanje vodom i strujom takođe su pretrpjeli ogromnu štetu.

“To će predstavljati veliki problem za slobodan promet robe i kretanje ljudi, ali i uticati na poslovanje širom regiona” - navedeno je u analizi.

Prema trenutnim procjenama EBRD-a, BiH bi u ovoj godini trebalo da ostvari privredni rast od jedan odsto, ali će ta prognoza najvjerovatnije biti revidirana naniže.

“Olakšavajući faktori mogli bi da budu podrška međunarodnih finansijskih organizacija” - navodi EBRD, koji je nedavno saopštio da je odgovor na krizu jedan od njegovih prioriteta, a da će njihova sredstva, prije svega, biti usmjerena na rehabilitaciju puteva, pruga, vodovoda i energetike.

Banka takođe namjerava da podrži i privatni sektor kroz obezbjeđivanje dodatnog kapitala za mala i srednja preduzeća, a posebno ona u poljoprivredi.

Pomoć je najavila i EU, koja namjerava da novac iz pretpristupnih fondova preusmjeri u saniranje posljedica poplava u BiH. Svjetska banka će pozajmiti BiH 24 miliona dolara, a u razmatranju je i hitan zajam veći od 50 miliona dolara kojim bi se finansirala rekonstrukcija, nabavka robe i usluga i priprema tehničkih studija.

Pomoć za BiH u petak je najavio i Međunarodni monetarni fond (MMF). Poslije niza sastanaka sa predstavnicima vlasti Misija MMF-a je saopštila da će Izvršnom odboru ove institucije biti predloženo da se sredstava za BiH povećaju sa 90 miliona na 180 miliona evra. Šef Misije MMF-a za BiH Ron van Roden rekao je da su poplave u velikom dijelu zemlje, kao i klizišta, izazvali veliku štetu i probleme, te da je MMF spreman da pomogne u rješavanju posljedica ove nesreće.

“Uzimajući u obzir hitnost i veličinu finansijskih potreba BiH, Izvršnom odboru ćemo predložiti povećanje iznosa koji će okončanjem pregleda po stend-baj aranžmanu biti stavljen na raspolaganje BiH” - kazao je Van Roden i dodao će tempo ekonomskog rasta BiH značajno usporiti u ovoj godini.

Kazao je da će budžet biti izložen značajnom padu prihoda, te potrebama za dodatnim finansiranjem.

“Misija MMF-a je postigla dogovor sa predstavnicima vlasti o nizu mjera koje se fokusiraju na poboljšanje naplate poreza i očuvanje integriteta finansijskog sistema koje će, ukoliko se sprovedu, osigurati da Izvršni odbor razmotri kombinovani šesti i sedmi pregled u sklopu aranžmana” - rekao je Van Roden.

Misija MMF-a boravila je u BiH od 21. do 30. maja 2014. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar