За изборе у БиХ пријавило се 69 странака

За учешће на општим изборима у Босни и Херцеговини, предвиђеним за октобар ове године, пријавило се 69 политичких странака и 23 независна кандидата, међу којима је и неколико познатих имена, за члана Председништва БиХ.

Босна и Херцеговина 31.05.2014 | 10:45
За изборе у БиХ пријавило се 69 странака

Према подацима Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, за три члана Председништва, по једнога из реда хрватског, српског и бошњачког народа, пријаве је поднело 19 странака и четири независна кандидата.

Међу независним кандидатима су бивши поглавар Исламске заједнице БиХ Мустафа Церић, актуелни бошњачки потпредседник Федерације БиХ Мирсад Кебо и мање познати кандидати Халил Тузлић и Адил Жигић.

Све највеће странке пријавиле су се за изборе на свим нивоима, укључујући члана Председништва, државни и ентитетске парламенте и десет кантоналних скупштина у ФБиХ.

За странке које су доставиле потребан број потписа бирача и потврде о уплаћеним средствима за учешће на изборима, ЦИК ће до 14. јуна завршити оверу чиме ће стећи услов за излазак на изборе.

У међувремену, почиње пријава и страначких коалиција, док ће све странке и независни кандидати до 14. јула морати да пријаве и кандидационе листе за изборе.

Бирачки списак биће закључен 28. августа, а тренутно има 3 231 000 потенцијалних гласача.

Грађани БиХ који живе у иностранству моћи ће да гласају и у дипломатско-конзуларним представништвима у 24 државе. Како се процењује, избори ће коштати око 4,5 милиона евра, објавили су локални медији.

Коментари / 0

Оставите коментар