Za izbore u BiH prijavilo se 69 stranaka

Za učešće na opštim izborima u Bosni i Hercegovini, predviđenim za oktobar ove godine, prijavilo se 69 političkih stranaka i 23 nezavisna kandidata, među kojima je i nekoliko poznatih imena, za člana Predsedništva BiH.

Bosna i Hercegovina 31.05.2014 | 10:45
Za izbore u BiH prijavilo se 69 stranaka

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, za tri člana Predsedništva, po jednoga iz reda hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda, prijave je podnelo 19 stranaka i četiri nezavisna kandidata.

Među nezavisnim kandidatima su bivši poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, aktuelni bošnjački potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo i manje poznati kandidati Halil Tuzlić i Adil Žigić.

Sve najveće stranke prijavile su se za izbore na svim nivoima, uključujući člana Predsedništva, državni i entitetske parlamente i deset kantonalnih skupština u FBiH.

Za stranke koje su dostavile potreban broj potpisa birača i potvrde o uplaćenim sredstvima za učešće na izborima, CIK će do 14. juna završiti overu čime će steći uslov za izlazak na izbore.

U međuvremenu, počinje prijava i stranačkih koalicija, dok će sve stranke i nezavisni kandidati do 14. jula morati da prijave i kandidacione liste za izbore.

Birački spisak biće zaključen 28. avgusta, a trenutno ima 3 231 000 potencijalnih glasača.

Građani BiH koji žive u inostranstvu moći će da glasaju i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u 24 države. Kako se procenjuje, izbori će koštati oko 4,5 miliona evra, objavili su lokalni mediji.

Komentari / 0

Ostavite komentar