“БХ Аирлинес”: Милионски губици

Авио-превозник "БХ Аирлинес" доприносе за пензијско-инвалидско осигурање није уплатио годину и осам мјесеци, од априла 2012. до децембра 2013. године, за шта дугује скоро 1,2 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 31.05.2014 | 08:54
“БХ Аирлинес”: Милионски губици

Ово је само један од разлога за негативну оцјену рада ове федералне компаније у прошлој години.

Фирма "БХ Аирлинес" је у 2013. години остварила губитак од 4,4 милиона КМ, а по оцјени Уреда за ревизију институција у ФБиХ упитна је сталност њеног пословања због константне неликвидности, пасивног односа власника и неефикасног управљања.

Приходи су износили око 17,3 милиона КМ и забиљежен је пад броја превезених путника, а акумулирани губитак из ранијих година износи око 20,7 милиона КМ. Обавезе износе 30,5 милиона КМ и фирма је у јако тешком стању.

За то вријеме Надзорни одбор је у 2013. години имао свега пет сједница, али су његови чланови примали накнаде за цијелу годину.

И предсједник Одбора за ревизију као једини члан овог одбора примао је 815 КМ накнаде мјесечно цијелу годину, током које су одржане двије сједнице Одбора, умјесто најмање 12.

Управу чини само в.д. директора, који је затражио раскид уговора, али ће ту функцију обављати до именовања новог.

"Друштво још није донијело све потребне акте за значајније процесе пословања. Статутом није утврђена унутрашња организација, нити је донесен правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, већ се по потреби користе интерни акти његовог претходника, предузећа 'Аир Босна'", наведено је у тек објављеном извјештају ревизора. Они су досад четири пута урадили ревизију ове фирме и сва четири пута дали негативно мишљење.

Ревизори су истакли да дозначена средства ФБиХ у прошлој години нису била довољна за потпуну санацију и превазилажење постојећег стања, па је од планираних 2,7 милиона КМ субвенције дозначено 906.000 КМ.

Фирма, између осталог, има два АТР авиона, те два мања авиона која нису оперативна. Договорена је продаја два АТР-а и једног мањег авиона ради измирења дијела обавеза.
Истовремено, плате се не обрачунавају по правилнику о раду, него на бази појединачних уговора о раду у којима су утврђени фиксни износи.

За примања запослених у прошлој години утрошено је 3,6 милиона КМ. Просјечна плата износила је 1.326 КМ. В.д. директора има менаџерски уговор по којем је основна мјесечна плата 4,8 просјека ФБиХ, што је више од 4.000 КМ, а ревизорима није презентирана сагласност ресорног министарства на тај уговор.

Изјаву в.д. директора Амира Јажића јуче нисмо успјели добити.

Федерални ревизори утврдили су да су, као посљедица неоправдано дугог трајања дисциплинског поступка, неколико мјесеци обрачунаване плате и доприноси за пилоте и копилоте који су у мају 2012. године престали долазити на посао и засновали радни однос код другог авио-превозника.

Мада те плате и доприноси у износу од 228.000 КМ, по образложењу из "БХ Аирлинеса", нису исплаћени, ревизори су оцијенили да њихов обрачун није оправдан и да нису на вријеме подузете активности на раскиду уговора о раду.


4,4 милиона КМ губитак у 2013. години
30,5 милиона КМ обавезе
3,6 милиона КМ за примања запослених

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Игор

31.05.2014 07:43

Па ста реци ја летим Лондон Загреб И јос неки градови пар пута у години око 10 година. За Сарајево су цјене па И до 10 пута скупље у неким мјесецима . Није нико луд да плаца 200+ еура кад за хрватску мозес за мање од 50

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ Мафија

31.05.2014 07:51

Мафијаска дрзава,мафијаске фирме,мафијаси на власти.Ста је народе,ста хоцес то си бирао.И кад буду слиједеци избори бирај национално ни слуцајно рационално да мозес даље да пропадас и да потонес на крају.А Бакир и свита це остати да као прави муслимани заједно са српским и хрватским такодје лоповцинама попију коју за своје здравље.Не за твоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бих мафија

31.05.2014 08:34

Браво .то смо себи изабрали и у октобру опет цемо исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ункноwн

07.06.2014 11:15

БХ аирлинес има проблеме као и пуно других фирми у Босни али док год имас ентитете, један који активно ради на русењу дрзаве а други који ради на богацењу политицара, не моземо пуно оцекивати.

ОДГОВОРИТЕ