“BH Airlines”: Milionski gubici

Avio-prevoznik "BH Airlines" doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje nije uplatio godinu i osam mjeseci, od aprila 2012. do decembra 2013. godine, za šta duguje skoro 1,2 miliona KM.

Bosna i Hercegovina 31.05.2014 | 08:54
“BH Airlines”: Milionski gubici

Ovo je samo jedan od razloga za negativnu ocjenu rada ove federalne kompanije u prošloj godini.

Firma "BH Airlines" je u 2013. godini ostvarila gubitak od 4,4 miliona KM, a po ocjeni Ureda za reviziju institucija u FBiH upitna je stalnost njenog poslovanja zbog konstantne nelikvidnosti, pasivnog odnosa vlasnika i neefikasnog upravljanja.

Prihodi su iznosili oko 17,3 miliona KM i zabilježen je pad broja prevezenih putnika, a akumulirani gubitak iz ranijih godina iznosi oko 20,7 miliona KM. Obaveze iznose 30,5 miliona KM i firma je u jako teškom stanju.

Za to vrijeme Nadzorni odbor je u 2013. godini imao svega pet sjednica, ali su njegovi članovi primali naknade za cijelu godinu.

I predsjednik Odbora za reviziju kao jedini član ovog odbora primao je 815 KM naknade mjesečno cijelu godinu, tokom koje su održane dvije sjednice Odbora, umjesto najmanje 12.

Upravu čini samo v.d. direktora, koji je zatražio raskid ugovora, ali će tu funkciju obavljati do imenovanja novog.

"Društvo još nije donijelo sve potrebne akte za značajnije procese poslovanja. Statutom nije utvrđena unutrašnja organizacija, niti je donesen pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, već se po potrebi koriste interni akti njegovog prethodnika, preduzeća 'Air Bosna'", navedeno je u tek objavljenom izvještaju revizora. Oni su dosad četiri puta uradili reviziju ove firme i sva četiri puta dali negativno mišljenje.

Revizori su istakli da doznačena sredstva FBiH u prošloj godini nisu bila dovoljna za potpunu sanaciju i prevazilaženje postojećeg stanja, pa je od planiranih 2,7 miliona KM subvencije doznačeno 906.000 KM.

Firma, između ostalog, ima dva ATR aviona, te dva manja aviona koja nisu operativna. Dogovorena je prodaja dva ATR-a i jednog manjeg aviona radi izmirenja dijela obaveza.
Istovremeno, plate se ne obračunavaju po pravilniku o radu, nego na bazi pojedinačnih ugovora o radu u kojima su utvrđeni fiksni iznosi.

Za primanja zaposlenih u prošloj godini utrošeno je 3,6 miliona KM. Prosječna plata iznosila je 1.326 KM. V.d. direktora ima menadžerski ugovor po kojem je osnovna mjesečna plata 4,8 prosjeka FBiH, što je više od 4.000 KM, a revizorima nije prezentirana saglasnost resornog ministarstva na taj ugovor.

Izjavu v.d. direktora Amira Jažića juče nismo uspjeli dobiti.

Federalni revizori utvrdili su da su, kao posljedica neopravdano dugog trajanja disciplinskog postupka, nekoliko mjeseci obračunavane plate i doprinosi za pilote i kopilote koji su u maju 2012. godine prestali dolaziti na posao i zasnovali radni odnos kod drugog avio-prevoznika.

Mada te plate i doprinosi u iznosu od 228.000 KM, po obrazloženju iz "BH Airlinesa", nisu isplaćeni, revizori su ocijenili da njihov obračun nije opravdan i da nisu na vrijeme poduzete aktivnosti na raskidu ugovora o radu.


4,4 miliona KM gubitak u 2013. godini
30,5 miliona KM obaveze
3,6 miliona KM za primanja zaposlenih

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Igor

31.05.2014 07:43

Pa sta reci ja letim London Zagreb I jos neki gradovi par puta u godini oko 10 godina. Za Sarajevo su cjene pa I do 10 puta skuplje u nekim mjesecima . Nije niko lud da placa 200+ eura kad za hrvatsku mozes za manje od 50

ODGOVORITE
Name

BiH Mafija

31.05.2014 07:51

Mafijaska drzava,mafijaske firme,mafijasi na vlasti.Sta je narode,sta hoces to si birao.I kad budu slijedeci izbori biraj nacionalno ni slucajno racionalno da mozes dalje da propadas i da potones na kraju.A Bakir i svita ce ostati da kao pravi muslimani zajedno sa srpskim i hrvatskim takodje lopovcinama popiju koju za svoje zdravlje.Ne za tvoje.

ODGOVORITE
Name

Re Bih mafija

31.05.2014 08:34

Bravo .to smo sebi izabrali i u oktobru opet cemo isto

ODGOVORITE
Name

Unknown

07.06.2014 11:15

BH airlines ima probleme kao i puno drugih firmi u Bosni ali dok god imas entitete, jedan koji aktivno radi na rusenju drzave a drugi koji radi na bogacenju politicara, ne mozemo puno ocekivati.

ODGOVORITE