Није за млађе од 18 - соларијум !

Соларијуми у САД добијају позорење да не смеју да их користе млађи од 18 година.

Здравље 30.05.2014 | 13:04
Није за млађе од 18 - соларијум !

Америчка Администрација за храну и лекове је већ 30 година надлежна за регулисање правила у вези са соларијумима, а ово је први пут да та агенција изричито захтева од произвођача да кориснике упозори на могућност да добију рак коже уколико хоће вештачки да поцрне.

Произвођачи лампи за соларијуме и сличних направа, мораће да ставе на своје машине уочљиви натпис, познат као "црни квадрат", на којем ће писати да се коришћење не препоручује млађима од 18 година.

Они ће, такође, морати да стављају упозорења у своје брошуре, каталоге и на сајтове којима промовишу своју делатност. Тамо ће морати да напишу да њихове справе не треба да користе људи који имају рак коже или имају неког у породици са историјом ове болести.

Влада настоји да сузбије број оболелих од меланома који је најсмртоноснији облик рака коже. Број оболелих од њега је у порасту у последњих 30 година у САД.

Процењује се да око 2,3 милиона америчких тинејџерки и тинејџера корсити соларијуме, а меланом је други најчешћи разлог умирања међу њима.

Коментари / 0

Оставите коментар