Радмановићу гдје су милиони из Јеврејске улице?

Ових дана све режимско "цвијеће" дигло се у одбрану Небојше Радмановића, у безуспјешном покушају да демантују да је поносни власник новог стана од тачно 307м2.

Република Српска 30.05.2014 | 12:23
Радмановићу гдје су милиони из Јеврејске улице?

Чак га заступа и Рајко Васић, који је својевремено Радмановића и његове ДСП-овце, (након њиховог уласка у СНСД), у једној својој књизи окарактерисао као "црвену гамад".

Радмановића штити и потрошена и сатрула удбашка мрцина Анђелко Козомара, који је лани тврдио да ће Радмановић да прода Милорада Додика странцима. И то заједно са Игором Радојичићем, плавим џемперком српске политичке сцене. Ево још "меса" за одбрану Радмановића и то у тексту "РАДМАНОВИЋ ЗНА ОДГОВОР: Гдје су милиони од продаје пословних простора у Јеврејској улици?", који сам јануара ове године пренио са портала "Журнал".

П.С. Заборавио сам у тексту око Радмановићеве станчуге од 307м2 навести да осим ловачке и музичке собе, има и собичак за послугу.

 

РАДМАНОВИЋ ЗНА ОДГОВОР: Гдје су милиони од продаје пословних простора у Јеврејској улици?

Град Бањалука је суинвеститор пословног објекта у Јеврејској улици (строги центар града). Тај пословни објекат, према Анексу самоуправног споразума из 1998. године има 1661,70 метара квадратних. Просјечна цијена квадрата пословног простора у том дијелу града је цца 7.000 конвертибилних марака, што значи да ти пословни простори вриједе око 12 милиона КМ.

Град није зарадио ни марке од продаје тих пословних простора, иако је у њихову изградњу уложио више од 50 посто средстава. Чак не зна ни за колико су ти пословни простори продати нити гдје је завршио њихов новац, а онима који су се усудили да питају шта је са парама од продаје пословних простора речено је: „Најпаметније вам је да ћутите, јер ако наставите даље да чачкате може вас мрак прогутати“!!!

ГДЈЕ ЈЕ ШЕСТ МИЛИОНА
 
Цијела прича почиње 1989. године када тадашња фирма ГП „Крајина“, потом СИЗ Комуналних дјелатности Бањалука и Завод за изградњу Бањалука, потписују Самоуправни споразум, којим се прецизира изградња пословног објекта у Јеврејској улици.


ГП Крајина је била задужена за извођење свих грађевинско-занатских и осталих радова, СИЗ комуналних дјелатности за прибављање, уређење и опремање грађевинског земљишта, изградњу и уређење паркиралишта..., док је Завод за изградњу требало да уради пројектну документацију.

Рат је прекинуо изградњу пословног објекта, а 1. јула 1998. године потписује се Анекс Самоуправног споразума „о заједничкој изградњи и оперативном програму финансирања објеката мале привреде у Јеврејској улици“.


Овај Анекс споразума у ствари је нови уговор између поменутих субјеката, а Крајину је и тада представљао Борко Ђурић, Град Бањалуку Небојша Радмановић (био предсједник ИО Града), док је на челу ЗИБЛ-а био Рајко Пуцар, којег је на тој функцији наслиједио чувени Чедо Савић. (сви документи у посједу Журнала)

Овај Анекс омогућио је почетак изградње пословног објекта, с тим што је веома важно истаћи да је Град Бањалука у том тренутку имала 49,77 посто власништва над објектом, ЗИБЛ 5,23 посто, а ГП Крајина 45 посто. У складу са тим удјелима у власништву, требало је да буде подијељен и новац од продаје пословних простора, што значи да је Граду Бањалука требало да припадне најмање 6.000.000 КМ. Међутим, у градски буџет није стигла ни марка.


ЗИБЛ је био задужен за продају тих пословних простора и подјелу новца, а све у складу са власничким удјелима.
 
Овдје није крај приче. Пред изборе 2000. године Град Бањалука издваја још милион марака за додатно финансирање изградње пословног објекта, а новац се пребацује на рачун чији су потписници били Радмановић, садашњи градоначелник Слободан Гаврановић (тада био секретар Скупштине Града) и Слободан Бућма, тадашњи секретар градског Секретаријата за просторно уређење и стамбено-комуналне послове. Гаврановић и Бућма су и тада, као и сада, били људи од највишег повјерења Небојше Радмановића.

Било је логично да Бањалука, након додатног улагања од милион марака, затражи промјену Анекса и повећа свој власнички удио у пословном објекту. Тај проценат би премашио 50 посто, али се то није десило, што је противно здравом разуму, али и закону.

 

ПРЕБАЦИТЕ НАМ НОВАЦ

Пословни објекат завршен је 2003. године, пословни простори у њему су распродани, а Град није добио ни марке. Највећи кривци за то су Радмановић, Гаврановић, Бућма и Чедо Савић, који је на мјесту директора ЗИБЛ-а наслиједио нареченог Пуцара.

Да апсурд буде већи, поједини власници локала тужили су извођача радова, ГП Крајину, због кашњења изградње пословних простора. На основу тога, власницима је по том основу исплаћена изгубљена добит у износу од око 400.000 КМ, а у исплати тих средстава учествовао је и Град Бањалука, иако није добио ни марке од продаје пословних простора.

Суочен са овим проблемом, бивши градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић је у марту 2012. године упутио допис ЗИБЛ-у у којем од њих тражи да му саопште колико су средстава од продаје пословних простора уплатили у градску касу.


„Како је према наведеном Споразуму и инвестиционом програму о заједничкој изградњи објеката, у улици Јеврејска у Бањалуци, утврђено да је заједнички приход идентичан висини учешћа у изградњи објеката и да за Град Бањалука, као правног сљедника СИЗ-а комуналних дјелатности Бањалука, изности 49,77 посто, то вас молимо да нам доставите финансијски извјештај који је ЗИБЛ пребацио, односно требао пребацити са заједничког рачуна у корист и на рачун Града Бањалука у складу са чланом 18. Споразума“, написао је бивши градоначелник Давидовић.


Интересантно је да Давидовић од својих служби, односно финансија Града, није затражио ове податке, што показује да Град није добио ни марке.

Гдје су паре завршиле, можда ће одговоре дати Антикорупциони тим који ће ускоро формирати Влада РС. Биће интересантно видјети да ли ће Антокорупциони тим кренути у истраживање ових послова, којима је руководио актуелни српски члан Предсједништва Небојша Радмановић, у којима је учествовао актуелни градоначелник Слободан Гаврановић и које је реализовао актуелни предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић, а које је годинама прикривао неактуелни Драгољуб Давидовић.

СлободанВасковицБлог

 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Вожд

30.05.2014 10:29

Не брините, новац је на сигурном! Мало ће узети корумпирани тужиоци, мало ће узети корумпиране судије, мало ће узети адвокати да не иде на робију, а добар дио ће остати и унучићима да не буду наркомани и клошари! Па дјед води рачуна о свему..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идите висе

30.05.2014 10:33

То су паре од градјана Републике Српске отисле у тај стан и којекакве виле. Само ми је зао градјана,јер ово је циста пљацка градјана, а они као стите српски народ... брука...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Котор Варош

30.05.2014 10:33

Могу радити шта хоће док их штити корумпирани Џери Селман који под контролом држи тужилаштво, правобранилаштво и дио судсва а све у циљу заштите криминала режима у многим областима у циљу потпуног уништења економије РС рачунајући ако нема РС неће морати одговарати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

пепа

30.05.2014 11:16

Да и њему скупимо јос који динар, ста це гладан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миланм

30.05.2014 11:20

Ово за мене није никаква бомбастична вијест. Зачудило би ме да су нешто поштено и добро урадили, а ово је очекивано

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

30.05.2014 11:25

Нама треба Вуциц и то под хитно, оволико проневјера, намјестања, превара, милиона, зграда као да смо најбогатија дрзава. Да има неке правде ови људи би се иселили и никад се не врацали. Ово се ради годинама и нормално да обицан народ све јадније зиви, напретка нигдје, плате, пензије биједне. Доста је било! Како Гаврановиц запосљава у опстини? Кога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бандо лоповска

30.05.2014 12:03

Све ово већина људи у Бањалуци зна и годинама се прича о томе. Само Милина милиција ништа не ради на хапшењу починилаца ових криминалних радњи. А како да хапсе кад сви они дио колача дају Бајици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

30.05.2014 13:13

Радмановицу мјењај те се или цете бити мјењани...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игy

30.05.2014 13:16

Немојте људи сад затезати око неколико милиона, цовјек је затегао лице. То сто инвалиди немају протеза нема везе, нема ни Радмановиц висе подоцњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб Роцк

30.05.2014 13:30

У затвор с бандом,ако треба затворите и пар скола да се капацитети просире!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раб Бозији

30.05.2014 13:33

КУЦ КУЦ бице,онај одозго доци це по своје,али онај лоси це то бити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

30.05.2014 14:42

А те паре су појеле маце мале, ви нисте знали да насе маце могу појести пар зграда, аута, пара да не причам то им је посластица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хуманист

30.05.2014 14:47

Није највећа будала онај који незна да чита,већ онај који мисли да је све што прочита истина -Иво Андрић

ОДГОВОРИТЕ
Name

хуманист

30.05.2014 14:54

Госп.Васковићу укуцајте бр.на свој тел.1458 и дарујте бар малу помоћ пострадалима,како би имали користи од Вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

30.05.2014 15:05

Нецу реци као М.Делиц: Па људи је ли ово могуце? Вец цу реци: Па људи јел' ово висе нормално???

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

30.05.2014 15:39

Хуманисто, бас си хуман, нема шта, мора да се и ти осјећаш прозваним ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

30.05.2014 15:56

Ово је једна од перјаница система узми аго колико ти драго. Све ћу им опростити, нек их сатру зградурине које су направили, ал нећу им опростити што су Републику Српску економски уништили и покрали. Они је нису створили ал' они су је девастирали. Кад тад морају доћи на ред да одговарају па нек то буде и после пет година. За сваку украдену марку има да одговарају. Ово што смо доживљавали последњих десетак година горе је од рата. Оволико лоповлука није нигдје виђено. А на крају остадошмо голи и боси и само камчимо и посуђујемо ко најобичнија фукара. Све су наше што је вредило буд зашто продали, и да могу и нас би на крају ал' неће нас нико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

30.05.2014 16:06

Несто ми говори да це тај стан бити одузет а власник на Туњице у 5 квадрата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гојко

30.05.2014 16:30

Ма не волим радмановица цак....Али неце бити овà прица око пара таква.Ми смо уплатили своје локале у трзном центру да би те пред крај рата ратна власт покупила лову за потребе ратног стања .е да неби би било ругло града неко је морао обезбједит лову а змало се ко це. А опстина у том центру има локал тј.јавни wц од 300м2

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

30.05.2014 16:57

Све ово је тацно али њих дрзи запад јер западу не одговара да се ми развијамо и будемо успјесни. И зато ако слуцајно и изгубе изборе запад и ЕУ це им помоци да украду изборе, тако да мислим да се послије октобра неце ниста посебно десити, остаје иста банда на целу дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

30.05.2014 19:37

Је ли ВИ стварно мислите да је боље тамо гдје није СНСД на власти? Ево промијенило се код нас па је још горе. Немојте лупати глупости. Све иста багра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

31.05.2014 11:24

Свака будала у Српској зна да је 95 посто ратних профитера и криминалаца данас у СНСДу тразеци заститу од кривицног гоњења плацањем рекета странци Лактасенка. Погледајте по својим опстинама па ми реците јесам ли у праву или лазем

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар-де

31.05.2014 17:50

Васковицу зиво ти нама само ти објави све афере.То се богаство немозе остварити ни на западу.Ови наси лопови су јако опасни и добро су организовани зато народ треба бити јадинствен и такве унистити за вјрке вјекова није битно које су партије.Насе је све потопљено а и моје у Бијељини 280 квадрата и то од поземни вода а мени зао сиротиње који просли горе од мене ,ја сам моје постено зарадио на западу као и многи други постени људи.Зато цекамо ОКТОБАР да ми њих ПОТОПИМО,ОТЕТО ПРОКЛЕТО

ОДГОВОРИТЕ