Покушај "раскринкавања" Сноудена

Америчка влада обелоданила је мејл који је написао Едвард Сноуден, с циљем да "раскринка" његове тврдње да је званичним каналима изнео забринутост у вези с програмом масовног надзирања пре него што је побегао и обелоданио у медијима тајне америчке обавештајне податке.

Свијет 30.05.2014 | 11:59
Покушај "раскринкавања" Сноудена

У том мејлу нема ничега што би поткрепило те Сноуденове тврдње, саопштила је америчка влада, а Сноуден је изразио уверење да ће истина ускоро изаћи на видело, пренела је агенција АФП.

Сноуден је у интервјуу америчкој мрежи НБЦ рекао да је путем званичних канала поставио питање у вези с тајним програмом америчке Националне безбедносне агенције (НСА), пренела је агенција АФП.

У том интервјуу је поменуо да постоји његов мејл који је написао канцеларији генералног савета НСА и у којем је изнео своју забринутост због незаконитих активности НСА.

Сноуден је, такође, ту изнео забинутост због коришћења података који долазе из великих америчких интернет компанија, а одговор је, како је навео, био мање-више "не би требало да постављаш питања".

У мејлу из априла 2013. године, Сноуден је затражио од адвоката НСА да му разјасне одређена питања о извршним наређењима званичника и законитости статута и нигде се не помиње забринутост о кршењу или погрешним активностима програма масовног прислушкивања телефона, истакао је портпарол Беле куће Џеј Карни.

НСА је у децембру прошле године тврдила да никада није ни добила никакав сличан допис Сноудена.

"После опсежне истраге, укључујући интервјуе са бившим супервизорима НСА и сарадницима, нисмо нашли ниједан доказ који би подржао Сноуденову тврдњу да је то питање било коме поставио", рекла је тада портпарол НСА Вани Вајнс.

Сноуден, бивши обавештајац НСА, добио је азил у Русији у августу 2013. године, након што је уздрмао амерички обавештајни естаблишмент објављивањем низа поверљивих информација о масовној шпијунажи у САД и америчком надгледању Интернет и телекомуникационих података широм света.

Коментари / 0

Оставите коментар