Повећава се број клизишта

Стање на поплављеним подручјима постепено се нормализује, иако још има подручја под водом, док велики проблем и даље представљају клизишта, саопштено је јутрос из Цивилне заштите Републике Српске.

Република Српска 30.05.2014 | 11:11
Повећава се број клизишта

На подручјима општина Власеница, Зворник, Лопаре, Милићи, Осмаци и Угљевик бројна клизишта угрожавају стамбене објекте, локалне и некатегорисане путеве, комуналну инфраструктуру и ПТТ комуникације.

Из непосредно угрожених објеката становништво је евакуисано, а број клизишта се стално повећава.

Клизишта има и у општинама Шековићи, Братунац и Сребреница, те на подручју Добоја.

На подручју Бијељине стање се нормализује, водостај Саве и даље има тренд опадања, а "Дашнички насип" је стабилан.

У заплављеним подручјима још има појединачних случајева заостале угинуле стоке, која би у току дана требало да буде уклоњена.

Током јучерашњег дана прикупљено је око 4,9 тона угинуле стоке и поквареног меса које је остало у заплављеним насељима.

Јуче је извршена дезинфекција 801 домаћинства и пописано 350 стамбених објеката, тако да је до сада укупно пописано 2.387 стамбених објеката у које ушла вода.

На подручју Добоја евидентирано је 70 клизишта од којих 20 представља потенцијалну опасност, због чега је 10 породица исељено.

У Добоју се настављају радови на чишћењу и дезинфекцији стамбених објеката, одвоз кабастог отпада, прање улица и процјена штете.

Дијелови Шамца и даље су под водом, а у овој општини на санирању посљедица поплава помажу екипе из Пољске, Француске, Њемачке, Данске и Турске. Робна кућа "Боска" из Бањалуке ангажована је са 15 пумпи са посадама, Оружане снаге БиХ помажу са 100 својих припадника, а ватрогасци из Градачца раде на обезбјеђењу воде за пиће.

У току дана очекује се долазак 150 волонтера који ће учествовати у чишћењу објеката из којих се повукла вода.

На подручју Вукосавља вода се у потпуности повукла из насељених мјеста и са пољопривредног земљишта, док је у Доњем Жабару и даље је поплављен одређени број објеката.

У општини Модрича јуче је престала да важи одлука о проглашењу ванредне ситуације.

На подручјима погођеним поплавама и клизиштима потребни су сточна храна, пумпе за испумпавање муља, исушивачи, храна, храна и пелене за бебе, лијекови, санитетски материјал, средства за чишћење и дезинфекцију те сјемена за поновно засијавање пољопривредних површина.

Коментари / 0

Оставите коментар