Povećava se broj klizišta

Stanje na poplavljenim područjima postepeno se normalizuje, iako još ima područja pod vodom, dok veliki problem i dalje predstavljaju klizišta, saopšteno je jutros iz Civilne zaštite Republike Srpske.

Republika Srpska 30.05.2014 | 11:11
Povećava se broj klizišta

Na područjima opština Vlasenica, Zvornik, Lopare, Milići, Osmaci i Ugljevik brojna klizišta ugrožavaju stambene objekte, lokalne i nekategorisane puteve, komunalnu infrastrukturu i PTT komunikacije.

Iz neposredno ugroženih objekata stanovništvo je evakuisano, a broj klizišta se stalno povećava.

Klizišta ima i u opštinama Šekovići, Bratunac i Srebrenica, te na području Doboja.

Na području Bijeljine stanje se normalizuje, vodostaj Save i dalje ima trend opadanja, a "Dašnički nasip" je stabilan.

U zaplavljenim područjima još ima pojedinačnih slučajeva zaostale uginule stoke, koja bi u toku dana trebalo da bude uklonjena.

Tokom jučerašnjeg dana prikupljeno je oko 4,9 tona uginule stoke i pokvarenog mesa koje je ostalo u zaplavljenim naseljima.

Juče je izvršena dezinfekcija 801 domaćinstva i popisano 350 stambenih objekata, tako da je do sada ukupno popisano 2.387 stambenih objekata u koje ušla voda.

Na području Doboja evidentirano je 70 klizišta od kojih 20 predstavlja potencijalnu opasnost, zbog čega je 10 porodica iseljeno.

U Doboju se nastavljaju radovi na čišćenju i dezinfekciji stambenih objekata, odvoz kabastog otpada, pranje ulica i procjena štete.

Dijelovi Šamca i dalje su pod vodom, a u ovoj opštini na saniranju posljedica poplava pomažu ekipe iz Poljske, Francuske, NJemačke, Danske i Turske. Robna kuća "Boska" iz Banjaluke angažovana je sa 15 pumpi sa posadama, Oružane snage BiH pomažu sa 100 svojih pripadnika, a vatrogasci iz Gradačca rade na obezbjeđenju vode za piće.

U toku dana očekuje se dolazak 150 volontera koji će učestvovati u čišćenju objekata iz kojih se povukla voda.

Na području Vukosavlja voda se u potpunosti povukla iz naseljenih mjesta i sa poljoprivrednog zemljišta, dok je u Donjem Žabaru i dalje je poplavljen određeni broj objekata.

U opštini Modriča juče je prestala da važi odluka o proglašenju vanredne situacije.

Na područjima pogođenim poplavama i klizištima potrebni su stočna hrana, pumpe za ispumpavanje mulja, isušivači, hrana, hrana i pelene za bebe, lijekovi, sanitetski materijal, sredstva za čišćenje i dezinfekciju te sjemena za ponovno zasijavanje poljoprivrednih površina.

Komentari / 0

Ostavite komentar