Велики ударац на пољопривреду

Истакнути пољопривредни стручњак и менаџер норвешке компаније "Јара" за Балкан Стево Месаровић рекао је у емисији Пулс БН ТВ да је поврће које се продаје на бијељинској зеленој пијаци потпуно здраво и може се користити у исхрани.

Република Српска 29.05.2014 | 22:50
Велики ударац на пољопривреду

"Гдје је прошла вода ту нема шансе ту је пропало све, али тамо гдје није дошла вода ту је нормално све, као да је мало кишовотија година и ништа друго. Ја гарантујем под пуном моралном и материјалном одговорношћу да је сто посто исправно ово што се сада бере. Сада да сељак плаћа посљедицу поплаве због наводне приче да у земљишту постоје неки тешки метали, то нема говора", тврди Месаровић.

Што се тиче штета у пољопривреди оне се могу мјерити у више стотина милиона марака и представљају  најтежи ударац у нашој историји.

"Остало је нешто, али процјену је тешко направити. За Семберију могу да кажем, да је Црњелово које производи 85 посто поврћа је у глобалу остало, али сточарство и неке гране које се спорије развијају оне су претрпјеле велику штету. Стрна жита, кукуруз под којим су огромне површине то је све у пропасти. Дио се може надомјестити са поновним сијањем неких раних хибрида да би се ублажила несташица сточне хране, али генерално извлачење ће трајати десет година", тврди Месаровић.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар