Veliki udarac na poljoprivredu

Istaknuti poljoprivredni stručnjak i menadžer norveške kompanije "Jara" za Balkan Stevo Mesarović rekao je u emisiji Puls BN TV da je povrće koje se prodaje na bijeljinskoj zelenoj pijaci potpuno zdravo i može se koristiti u ishrani.

Republika Srpska 29.05.2014 | 22:50
Veliki udarac na poljoprivredu

"Gdje je prošla voda tu nema šanse tu je propalo sve, ali tamo gdje nije došla voda tu je normalno sve, kao da je malo kišovotija godina i ništa drugo. Ja garantujem pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću da je sto posto ispravno ovo što se sada bere. Sada da seljak plaća posljedicu poplave zbog navodne priče da u zemljištu postoje neki teški metali, to nema govora", tvrdi Mesarović.

Što se tiče šteta u poljoprivredi one se mogu mjeriti u više stotina miliona maraka i predstavljaju  najteži udarac u našoj istoriji.

"Ostalo je nešto, ali procjenu je teško napraviti. Za Semberiju mogu da kažem, da je Crnjelovo koje proizvodi 85 posto povrća je u globalu ostalo, ali stočarstvo i neke grane koje se sporije razvijaju one su pretrpjele veliku štetu. Strna žita, kukuruz pod kojim su ogromne površine to je sve u propasti. Dio se može nadomjestiti sa ponovnim sijanjem nekih ranih hibrida da bi se ublažila nestašica stočne hrane, ali generalno izvlačenje će trajati deset godina", tvrdi Mesarović.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar