Немогуће укинути посланичке паушале?

Заједничка комисија за административне послове Парламента БиХ разматраће иницијативу о смањењу повластица посланика и делегата, али одлуку о укидању паушала (713 КМ) за 57 парламентараца не може донијети, рекао је данас Драгутин Родић, предсједавајући ове комисије.

Босна и Херцеговина 29.05.2014 | 20:33
Немогуће укинути посланичке паушале?

"Паушал је гарантован чланом 12 Пословника Дома и Комисија не може то право укидати. Комисија може донијети само одлуку о укидању накнада за рад у ад хоц комисијама (475 КМ)", објаснио је Родић.

Представнички дом бх. парламента усвојио је прексиноћ иницијативу посланика СДА којом се Заједничка комисија за административне послове задужује да, између осталог, "одмах смањи све повластице посланика и делегата".

"Комисија ће засједати средином јуна и ова тачка ће се сигурно наћи на дневном реду, али треба знати шта Комисија са својим надлежностима може учинити", додао је Родић.
У СДА тврде да Комисија за административне послове може укинути и паушале и накнаде за рад у комисијама.

"Тиме би укупна примања парламентараца била сведена на највише до 3.300 КМ, умјесто садашњих од 4.700 до 5.000 КМ", казао је посланик СДА Шефик Џаферовић.

У Центрима цивилних иницијатива, који проводе мониторинг рада парламента БиХ, тврде да је Заједничка комисија за административне послове, и прије него што је Представнички дом подржао иницијативу посланика СДА, могла укинути и паушал и остале накнаде.

"Само по основу чланства у двије ад хоц комисије парламентарци мјесечно добију више од 900 КМ, а ту су и накнаде за посјете породици четири пута мјесечно за оне које живе на удаљености од Сарајева већој од 80 километара", прецизирао је Ивица Ћавар, консултант ЦЦИ-ја за мониторинг рада парламента БиХ.

Подсјетио је да због свих ових права примања многих посланика и делегата мјесечно износе и по 7.000 КМ.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ПРИВРЕДНИК

29.05.2014 21:27

зато је боље бити политичар него привредник

ОДГОВОРИТЕ