Музика успорава и процес старења

Све активности у вези са музиком, чак и читање нота, успоравају старење менталних функција и помажу да боље памтимо и реагујемо. Музика доприноси лечењу депресије и других психичких тегоба.

Здравље 29.05.2014 | 19:45
Музика успорава и процес старења

Осим што нам обогаћује живот, музика је веома важна и за наше ментално и физичко здравље, тврде научници са Универзитета Ливерпул. Благотворно утиче на моторику и памћење, па успорава процес старења. Особе које редовно свирају неки инструмент, брже примећују и исправљају сопствене грешке.

Научници су приметили да музички образоване особе много брже обављају једноставне задатке. Скенирањем мозгова композитора и љубитеља музике, научници су уочили да се код њих активирају обе стране мозга. До тада се веровало да је десна страна активнија код уметника и интуитивних особа, а лева код математичара, аналитичара, рационалних и објективних особа.

Иако су обе хемисфере у мозгу у непрекидној интеракцији, свака је задужена за одређене функције. Лева контролише способност говора, читања и писања, док је десна креативнија и задужена за препознавање боја, тонова, лица, места, предмета. Идеално је да обе буду подједнако развијене, али темперамент и ниво образовања понекад нас приморавају да више користимо једну.

Међутим, код особа које уживају у музици, било да свирају, певају или компонују, повећан је хипокампус, део мозга одговоран за памћење, који производи нове неуроне током целог живота. Све активности у вези са музиком, чак и читање нота, успоравају старење менталних функција и помажу да боље памтимо и реагујемо. Такође, могу да имају значајан допринос у лечењу депресије и бројних психичких тегоба.

Коментари / 0

Оставите коментар