Зашто се појављују сиједе власи?

Седе власи никако не могу бити украс на глави и ма колико је оних који са овим ставом нису сагласни, седа коса или седе власи сугеришу оку посматрача да ке коса стара и да је изгубила живост. Изузетак од овог правила могу да буду мушкарци, којима седе власи могу добро да стоје, наравно не свима, већ само појединцима.

Мода и љепота 29.05.2014 | 18:22
Зашто се појављују сиједе власи?

Не постоји неко одређено животно доба када седе настају, њихова појава је индивидуална, па се може десити да се појаве већ после пубертета, али исто тако се дешава да се појаве тек у дубокој старости. Ово је одређено пре свега генетским наслеђем, али постоје и фактори који поспешују бројност седих власи - слаба исхрана, недовољан унос витамина, лоше здравствено стање и пушење доводе до убрзаног формирања седих.

Седе власи настају као последица недостатка меланина- пигмента који је одговоран за боју косе и коже. У оквиру сваке фоликуле која производи косу постоје ћелије које производе пигменте и ћелије које производе каратин, од ког је влас углавном направљена. Производ деловања ових ћелија је коса са одређеним тоном. Временом ћелије које производе пигменте губе функцију и почињу да производе све мање, што има за резултат светлију влас. На крају све ове ћелије одумиру, па више нема шта да пигментише косу.

Решење овог проблема је наравно увођење вештачких пигмената, нама знано као фарбање косе. Како је седа коса још и другачије структуре од природне косе, односно како је сувља и кртија, ту фарбање косе има још и улогу да препарира овакву влас и учини је финијом и употребљивијом. Препарирање косе може да буде урађено и другим третманима као што су трајно исправљање косе, минивал, кератинско исправљање косе итд.

Коментари / 0

Оставите коментар