Врх ВРС тражио поштивање Женевских конвенција

Свједок одбране Драган Малетић на суђењу генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу рекао је да је током рата у БиХ постојало стално наређење с врха Војске Републике Српске /ВРС/ о поштивању Женевских конвенција.

Република Српска 29.05.2014 | 14:49
Врх ВРС тражио поштивање Женевских конвенција

На суђењу је Малетић негирао да је током рата у БиХ знао за силовања и пљачке у сарајевском насељу Грбавица.

Током унакрсног испитивања, тужилац Адам Вебер предочио је свједоку ратне биљешке генерала Младића о "силовању чак и српских жена" и пљачкама муслимана и Хрвата на Грбавици, пренијели су београдски
медији.

Малетић, који је био помоћник команданта једног батаљона Војске Републике Срспке у том насељу, одговорио је да за то није знао и да није био упознат, иако је био задужен за обавјештајно-безбједносни рад.

"За оно што се дешавало у дубини наше територије била је задужена цивилна полиција", рекао је Малетић.

Он је нагласио да припадници његовог батаљона нису чинили злочине.

Малетић је рекао да не зна да су са Грбавице били протјерани муслимани и Хрвати, а потврдио је да је, у најмање једном случају, Војска Републике Српске на Грбавици користила заробљене муслимане за
копање ровова на фронту.

Он је прецизирао да су заробљеници из затвора Кула једне ноћи 1992. године доведени да утврђују фортификације на линији раздвајања.

Пошто су неки покушали да, током ноћи, побјегну, српски војници су за њима пуцали и убили двојицу, о чему је Малетић сачинио извјештај, који је приказан у судници. Он је објаснио да је на заробљенике у бјекству пуцано да не би Армији БиХ одали положаје ВРС.

Коментари / 0

Оставите коментар