Vrh VRS tražio poštivanje Ženevskih konvencija

Svjedok odbrane Dragan Maletić na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu rekao je da je tokom rata u BiH postojalo stalno naređenje s vrha Vojske Republike Srpske /VRS/ o poštivanju Ženevskih konvencija.

Republika Srpska 29.05.2014 | 14:49
Vrh VRS tražio poštivanje Ženevskih konvencija

Na suđenju je Maletić negirao da je tokom rata u BiH znao za silovanja i pljačke u sarajevskom naselju Grbavica.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Adam Veber predočio je svjedoku ratne bilješke generala Mladića o "silovanju čak i srpskih žena" i pljačkama muslimana i Hrvata na Grbavici, prenijeli su beogradski
mediji.

Maletić, koji je bio pomoćnik komandanta jednog bataljona Vojske Republike Srspke u tom naselju, odgovorio je da za to nije znao i da nije bio upoznat, iako je bio zadužen za obavještajno-bezbjednosni rad.

"Za ono što se dešavalo u dubini naše teritorije bila je zadužena civilna policija", rekao je Maletić.

On je naglasio da pripadnici njegovog bataljona nisu činili zločine.

Maletić je rekao da ne zna da su sa Grbavice bili protjerani muslimani i Hrvati, a potvrdio je da je, u najmanje jednom slučaju, Vojska Republike Srpske na Grbavici koristila zarobljene muslimane za
kopanje rovova na frontu.

On je precizirao da su zarobljenici iz zatvora Kula jedne noći 1992. godine dovedeni da utvrđuju fortifikacije na liniji razdvajanja.

Pošto su neki pokušali da, tokom noći, pobjegnu, srpski vojnici su za njima pucali i ubili dvojicu, o čemu je Maletić sačinio izvještaj, koji je prikazan u sudnici. On je objasnio da je na zarobljenike u bjekstvu pucano da ne bi Armiji BiH odali položaje VRS.

Komentari / 0

Ostavite komentar