29 година од Хејсела

На данашњи дан 1985. године догодила се трагедија на стадиону Хејсел у Бриселу када је у погинуло 39 навијача Јувентуса.

Фудбал 29.05.2014 | 16:14
29 година од Хејсела

Трагедија се догодила на финалној утакмици Купа шампиона у којој су се састали Јувентус и Ливерпул.

"Дана 29. маја 1985. године 39 навијача је погинуло на Хејселу. Моје мисли данас су са свима који су тог дана изгубили своје вољене", написао је данас председник ФИФА Сеп Блатер на свом Твитер налогу.

Сат времена пре почетка меча, велика група навијача енглеског тима прескочила је ограду и упала на део трибина где су били смештене присталице Јувентуса.

У општој паници, навијачи Јувентуса су почели да беже да би на крају стигли до бетонског зида, који се под притиском срушио.

Биланс нереда био је - 39 навијача је изгубило живот, а више стотина је повредјено.

Утакмица је и поред свега тога одиграна, а челници УЕФА су одлуку да се меч одигра, правдали тиме да би ситуација била још гора да се није одиграла. Јувентус је тријумфовао са 1:0.

Иако је било навода да су нереде изазвали навијачи Јувентуса који су гадјали присталице Ливерпула каменицама и бакљама, други су кривили лошу организацију утакмице, али су као главни кривци, ипак, обележени навијачи "црвених".

Након трагедије на Хејселу УЕФА је забранила учешће енглеским клубовима у европским такмичењима, а та забрана је укинута пет година касније.

Коментари / 0

Оставите коментар